Federaciji nema spasa!?

Ta se primjedba odnosi na FBiH u kojoj se već nekoliko mjeseci kasni s donošenjem reformskih zakona koji trebaju smanjiti javnu potrošnju u tom entitetu. Informaciju o velikom zastoju u ispunjavanju obveza članovi UO-a PIC-a su dobili od predstavnika MMF-a koji su na zadnjem vrlo burnom sastanku s članovima Vlade FBiH bili neugodno iznenađeni, pa i šokirani neozbiljnim odnosom nekih ministara, prije svega Zahida Crnkića, ministra za pitanja branitelja, ali i radom i prijedlozima Povjerenstva za izradu zakona o prihodovnome cenzusu.

Krah reformi

Kao što je poznato, Vlada FBiH, odnosno federalni Parlament, su u sklopu aranžmana s MMF-om trebali donijeti: zakon o plaćama imenovanih državnih službenika, ministara i zastupnika kao i njihovih naknada, međutim, niti je Vlada uspjela progurati u Parlamentu svoj prijedlog, niti su županije išta uradile po tom pitanju. MMF traži da osnovica za obračun plaća bude 330 maraka, dok sindikati inzistiraju na osnovici od 350 - 380 maraka. Ministarstvo za pitanja branitelja ima zadatak, kako zna i umije, smanjiti broj ratnih vojnih invalida i uokviriti se u iznos od 302 milijuna maraka, umjesto sadašnjih 330 milijuna koliko se izdvaja po raznoraznim osnovama. Podsjećamo, u FBiH je oko 45 tisuća ratnih vojnih invalida, međutim, čak oko 103 tisuće osoba prima naknade po više osnova, pojedinačne invalidnine, naknade za poginule članove obitelji i sl. Rezultate te revizije ili, bolje kazati, ukidanja prava ratnih vojnih invalida trebalo je objaviti na web stranici do 31.ožujka ove godine. Liječnička povjerenstva na terenu doista i “kasape” ratne invalide, ali konačnih rezultata još nema. Zakon o demobiliziranim braniteljima je prestao vrijediti. Umjesto da ta priča bude prošlost, kako se jamčilo MMF-u , povjerenstvo Semihe Borovac razmatra čak mogućnost izrade nekakvoga novoga zakona, što je predstavnike MMF-a podignulo sa stolica i umalo nisu napustili “kontrolu” ispunjavanja uvjeta.

Neozbiljnost

Na sjednici Vlade FBiH od 17. svibnja ove godine deklarativno je izraženo opredjeljenje da se reformski kurs nastavi, da se provode raznorazne revizije i utvrde točna dugovanja, ali i poručeno kako se sve više nameće potreba za rebalansom ovogodišnjega federalnoga proračuna. Pojednostavljeno, Vlada FBiH i sama priznaje kako je u škripcu s vremenom i u sve složenijim odnosima s glavnim svojim financijerima, MMF-om i Svjetskom bankom. Jer, da svoje obveze ispunjava u preuzetim rokovima, federalna Vlada ne bi morala razmišljati o korekcijama u potrošnji državnoga novca. Ovako, ako MMF upali crveno svijetlo i stopira treću tranšu, eto remena oko trbuha za sve proračunske korisnike. Kao što je poznato, treća tranša iznosi 335 milijuna i 200 tisuća maraka, od čega bi MMF uplatio 248 milijuna, a Svjetska banka 87 milijuna maraka. I ono najvažnije za kraj, što ukazuje na neozbiljnost i vrlo ružan odnos pojedinih glavnih aktera u ispunjavanju uvjeta prema MMF i što stvara pravu sliku o radu Vlade FBiH u cjelini. Na sastanku predstavnika Vlade s MMF-om  ministar za pitanja branitelja Zahid Crnkić bez imalo srama i zadrške kaže: “Molimo razumijevanje! Ovo je izborna godina ! Većina korisnika preživljava od ovih svojih naknada. Ovo su ozbiljne reforme koje će biti teško provesti u izborenoj godini!”
Šokirani predstavnik MMF-a Costas Christou uzvraća: “Ovakvim pristupom imamo već stvorene obveze i do konca godine će trebati još dodatnih sredstava, odnosno prenosit ćete dugovanja u sljedeću 2011. To mora prestati”. Sve ovo jako dobro zna Vjekoslav Bevanda, ministar financija, koji javno priznaje kako postoje ljudi koji podrivaju sporazum s MMF-om i kako je zbog toga ugrožen federalni proračun i kako zapravo više “spasa i nema za FBiH”.

Dugovanja

Također, FBiH se obvezala da će kroz mehanizam prihodovnoga cenzusa dokrajčiti 20 posto korisnika naknada po osnovi najviših ratnih odličja. Umjesto toga, predlaže se nepravedni i diskriminirajući prihodovni cenzus od oko 2000 maraka, ali samo za aplikanta, ne i za cijelu obitelj kako se to obračunava svugdje u svijetu gdje se koristi taj mehanizam. Istodobno, za korisnike socijalne pomoći naknada za neratne invalide predlaže se cenzus od 250 maraka po članu obitelji. U FBiH oko 20 tisuća bivših pripadnika Vojske FBiH je umirovljeno pod povoljnim uvjetima. Aranžmanom s MMF-om Vlada FBiH se obvezala kako će donijeti jedinstveni zakon za tu populaciju i objediniti sve uredbe o povoljnom umirovljenju. To također nije urađeno. Dug prema Federalnom zavodu MIO/PIO iznosi 170 milijuna maraka. Vlada FBiH nema još niti zamisli, a kamoli konkretne ideje kako sanirati ta dugovanja. Glava zaboli financijere u FBiH kad se spomenu još veća dugovanja prema demobiliziranim braniteljima, ratnim vojnim invalidima. Samo prema neratnim invalidima i civilnim žrtvama rata Vlada FBiH i županijski Zavodi za zapošljavanje duguju oko 100 milijuna maraka.

dnevni list