FEDERACIJA Do 20. srpnja radite za državu, od sutra počinjete zarađivati za sebe

FEDERACIJA Do 20. srpnja radite za državu, od sutra počinjete zarađivati za sebe
Marke konvertibilne marke novac

Prosječna zaposlena osoba u Federaciji BiH od 20. srpnja prestaje raditi za plaćanje svojih poreza, a počinje raditi za sebe. Na današnji dan, 201. dan u godini, osoba s prosječnom neto platom od 940 KM te prosječnim potrošačkim navikama, zaradila je dovoljno novca za plaćanje poreznih obaveza na osobni rad i potrošnju.

U Republici Srpskoj je situacija neznatno povoljnija, s obzirom na niže stope obaveznih doprinosa, prosječna zaposlena osoba u ovom entitetu je radila do 4. srpnja, 185 dana, za plaćanje svih poreza, kaže istraživanje Centra za politike i upravljenje, prenosi Klix.

U Federaciji, ove godine prosječna zaposlena osoba radi za poreze 4 dana manje u odnosu na prošlu, 2019. godinu, ali 4 dana više nego 2018. godine i 9 dana više nego 2017. godine. Manji broj dana je rezultat promjene potrošačkih cijena i potrošačkih navika, konkretno, smanjenja prosječne potrošnje na visokotarifnu robu te pada tržišne cijene nafte i naftnih prerađevina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznos koji će osoba s prosječnim primanjima i potrošačkim navikama ove godine uplatiti na ime svih poreza je u oba entiteta veći u odnosu na prošlu godinu. Ove godine će u FBiH po osnovu rada i potrošnje prosječna zaposlena osoba uplatiti 10.700 KM, u odnosu na 10.190 KM prošle godine. U RS-u će po istom osnovu prosječna osoba ove godine uplatiti 8.930 KM, u odnosu na 8.550 KM prošle godine, što je rezultat rasta prosječnih plaća u oba entiteta.