FBiH: Korak po korak stvara se blok protiv SDP-a

Vijeće ministara BiH, skupština, zastupnički dom, smjene, Dom naroda, parlament, Živko Budimir, Federalni parlament, FBIH, Vlada, SDP BIH, Ljubo Bešlić, Mostar, proračun, Mostarski proračun, bosanska posavina, Posavina
...FBiH mogla bi vrlo skoro i službeno postati stvar prošlosti, ako SBB, kako je najavljeno, na nekoj od idućih sjednica Glavnog odbora donese odluku o istupu iz parlamentarne većine. Iako je jasno da već duži niz mjeseci ta parlamentarna većina zapravo i ne postoji u praksi, a što se pokazalo i tijekom glasovanja nacrta o federalnom proračunu kada su dva HDZ-a i SBB bili protiv, a njihov "koalicijski" partner SDP za, vrlo skoro moglo bi biti i konačno potvrđeno da SBB raskida sa SDP-om.

U praksi, i prije raspleta situacije na relaciji SBB - SDP, posljedica nerada federalne četvorke je i to da se definitivno prepušta sadašnjoj Vladi FBiH da okonča mandat do kraja, tim više što su iz HDZ-a BiH već jasno poručili kako ih rekonstrukcija Vlade u vremenu u kojem je do izbora manje od godinu dana ne zanima. SBB je praktično na istom fonu; Mirsad Džonlagić, predsjednik Kluba SBB-a, potvrdio je za Dnevni list da ta stranka u vremenu do općih izbora 2014. godine nema namjeru sudjelovati u Vladi Federacije, neovisno o tomu kakva bude presuda Ustavnog suda, koji tek treba odlučiti je li nepovjerenje Vladi izglasano u Parlamentu povrijedilo vitalni nacionalni interes Bošnjaka, a što je tražio SDA.

Zbližavanje uoči izbora

I dok je potvrđeno da će ovime SBB, pa i dva HDZ-a, praktično ostati oporba, a SDP nastaviti djelovati u Vladi, dugoročnije gledano postoje naznake da je predizborna kampanja krenula te da su se stranke u Federaciji malo po malo počele okupljati oko nekih zajedničkih ciljeva koji će ih vjerojatno zbližiti nakon izbora u listopadu iduće godine, a u tim kombinacijama nema mjesta za SDP.

Iako je u ovom trenutku nezahvalno prognozirati pa čak i okvirne rezultate pojedinih stranaka, pogotovo onih iz bošnjačkog korpusa, jasno je da se već sada u ponašanju HDZ-a BiH i SBB-a nazire neki oblik suradnje nakon izbora, a vrlo vjerojatno bi u igri bio i SDA, koji doduše i dalje zajedno radi sa SDP-om u Vladi, pa čak, vidjelo se na primjeru nacrta proračuna za 2014., glasuje za iste stvari kao i SDP. Javna je tajna da te narodnjačke stranke nisu sklone ideji da u kombinaciji nakon izbora imaju i SDP, stranku koja im je i na izborima 2010. pomrsila račune te u konačnici izbacila dva HDZ-a iz igre za federalnu Vladu.

Pomirba SDA - SBB?

Na stranu partnerstvo SDP-a i HDZ-a BiH potpisano još u lipnju 2012. godine; ono je ionako bilo uvjetovano interesima, pa i onom o rekonstrukciji Vlade, no mjeseci koji su uslijedili pokazali su kako Čović i Zlatko Lagumdžija teško pronalaze zajednički rječnik. No, to se ne može reći za Čovića i Fahrudina Radončića, odnosno Čovića i Tihića. Suradnja HDZ-a BiH i SDA koja se posljednjih tjedana intenzivira kroz međusobne susrete visokih čelnika mogla bi u konačnici rezultirati i pomirbom SDA i SBB-a, na čemu se već radilo prije nekoliko mjeseci, ali bez definitivnog rezultata.