FOTO  Evo sad čapljinska HVIDR-a kaže da Smiljan Vidić laže

Smiljan Vidić
hercegovina.info

Čapljinska HVIDR-a demantirala je izjavu gradonačelnika Smiljana Vidića koji je jučer našem portalu kazao da ista ne dobiva sredstva jer nije dostavila izvješće o utrošku sredstava u iznosu od 1.100.000 maraka. 

Demant na Vidićevu izjavu, koji potpisuje predsjednik HVIDR-e Emil Buntić prenosimo u cijelosti i bez uredničkih intervencija: 

Ovaj dopis vam šaljemo povodom objave na vašem portalu, tj. iznošenja laži i neistina, te obmane javnosti od strane Smiljana Vidića, gradonačelnika Čapljine, a vezanih za pomoć u radu HVIDR-a Čapljina.

Svjesno i namjerno ga ne želimo demantirati, jer s osobama koje su spreme dati takve izjave, ne želimo niti ulaziti u konverzaciju takvog tipa. Želja nam samo upoznati javnost s istinom, te to potkrijepiti dokumentima.

Dana 01.08. 2020. godine navršava se pune 4 godine od kada je ,u to vrijeme načelnik općine Čapljina, SAMOVOLJNO ukinuo sredstva i svaku pomoć za rad Udruzi HVIDR-a Čapljina.

Obrazloženje njegove odluke je bilo da se sredstva ukidaju „zbog neprovođenja zakonske procedure oko izbora nove uprave“ , što je i vidljivo iz rješenja br.348/16,koje vam u prilogu i dostavljamo. Napominjem, to je jedino rješenje koje je HVIDRA-a Čapljina dobila na svoju adresu od strane Smiljana Vidića.

Vezano za tobožnji razlog koji je Vidić naveo u tom rješenju, želim napomenuti da Izbore unutar naše Udruge provodi sama HVIDR-a , svakih 4 godine, a po nalogu središnjice HVIDR-e HVO HRHB, što je i urađeno dana 04.01.2017.godine, na Izborima na koje je bio pozvan, te istim i nazočio gosp. Vidić. Na tim Izborima nanovo dobivam dobivam plebiscitarno povjerenje članstva, da budem ponovo na čelu Udruge HVIDR-a čapljina u slijedeće 4 godine.

Nakon izbora za novo vodstvo, kao i rješenja sa suda, tadašnji načelnik (Vidić) ignorira svaki zahtjev za bilo kakvu pomoć, što možemo potvrditi dokumentima koje smo slali u više navrata, kako njemu osobno i općinskim službama, tako i većim razinama vlasti.

Slali smo dopise i predsjedništvu HNS-a, kao i gosp. Mladenu Begiću koji je u to vrijeme bio na čelu odjela za branitelje pri HNS-u,ali na žalost nije bilo nikakva odgovora. Također, tražili smo i sastanak s s gosp. Begićem, do kojega na nažalost nikada nije došlo.

Sam načelnik Vidić, na bilo koji upit javnosti zašto je obustavio svaku pomoć HVIDR-i Čapljina, izmišljao je razloge, te je svaki put odgovor bio drugačiji.

Najveća LAŽ koju je do sada izjavio jeste upravo na Vašem portalu, u dijelu članka gdje optužuje HVIDR-u da nije dostavila financijska izvješća o utrošenim sredstvima za protekle godine do obustave uplata i pomoći, a još veća LAŽ je su MILIJUNSKA SREDSTVA koja je naveo.

U mandatima od kada sam ja na čelu udruge HVIDR-a Čapljina, a to je od 11.mjeseca 2011.godine, ukupna potpora za rad od strane općine Čapljina iznosila je ispod 40.000,00 KM ( 500 KM/mjesečno) do dana obustave sredstava. Svaki mjesec slali smo izvješće o svom radu, kao i o utrošenim sredstvima na adresu općine Čapljina, što je i uredno protokolirano. Od same središnjice naše udruge, tj. od predsjedništva HVIDRE-e HNŽ-e, dobili smo punu podršku u radu, kako podružnica HVIDRA-a Čapljina, tako i ja osobno kao predsjednik, te predsjedništvo, što vam također u prilogu i dostavljam.

Ono što nas od svega najviše boli je to da od dana obustave pomoći u radu, doživljavamo razna poniženja. Ne poziva nas se na bilo kakva obilježavanja stradanja naših kolega i prijatelja, na godišnjice proslava i pobjeda koje smo izvojevali , kao niti na polaganje cvijeća i paljenja svijeća poginulim hrvatskim braniteljima.

Ovim putem pozvati ću se na zadnju usvojenu Deklaraciju s 8.zasjedanja HNS-a BiH, te citirati dio vezan za branitelje: „U skladu s temeljnim načelima pravednosti i građanske solidarnosti, u okviru materijalnih mogućnosti osigurati svim hrvatskim braniteljima, obiteljima poginulih i stradalnicima Domovinskog rata, punu zaštitu, dostojanstvo i skrb.“

Usvojena deklaracija morala bi biti OBVEZUJUĆA za izabrane hrvatske dužnosnike, a vidimo kako je to u „čapljinskoj praksi“. Moguće je da se Deklaracija na gosp. Vidića ne odnosi, ili se pak ne smatra izabranim hrvatskim dužnosnikom.

Obzirom da smo u više navrata zajedno s Udrugom udovica, kao i Udrugom djece poginulih branitelja, slali dopise višim institucijama hrvatskog naroda u BiH, vrijedi podvući još jednu LAŽ i obmanu koju je Smiljan Vidić izrekao za vaš portal, a koja glasi da „ sve Udruge dobivaju novčanu potporu“. Udruga udovica domovinskog rata i djece poginulih branitelja ne dobivaju nikakvu pomoć od 01.08.2016. godine, a sve možete provjeriti kod predsjednice udruge udovica domovinskog rata Čapljina,Spomenke Šimović. U prilogu vam također dostavljamo i njihova otvorena pisma.

Ovim putem javno pozivam gosp. Vladu Džoića, predsjednika odjela za branitelje pri HNS-u, i gosp. ministra za branitelje HNŽ-a Olivera Soldu da iskoriste svoj politički (i stranački) utjecaj da se ovaj problem riješi. 

Molimo Vas da ovaj naš dopis u cijelosti objavite, zaključuje se u demantiju HVIDR-e.  

Podsjetimo, na jučerašnje priopćenje Republikanaca da Vidić uskraćuje sredstva braniteljskim udrugama, on je kazao da je to zbog toga što o utrošku prethodno davanih sredstava nije podneseno izvješće.

Gradonačelnika Čapljine kontaktirali smo i nakon današnjeg demanitija HVIDRA-e te nam je kratko rekao.

"Preozbiljnim se poslom bavim da bi se prepucavao s ovakvim likovima", rekao je Smiljan Vidić.