EUROPSKI PUT "Novi amandmani legaliziraju sukob interesa"

Mito i korupcija
Ilustracija

Transparency International u Bosni i Hercegovini upozorava Parlamentarnu skupštinu BiH da Prijedlog zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama BiH, koji je danas na dnevnom redu Zastupničkog doma, nije u skladu s međunarodnim standardima i preporukama GRECO-a jer su mehanizmi predviđeni u prvobitnom prijedlogu usvojenom u prvom čitanju obesmišljeni usvajanjem amandmana koji praktično legaliziraju sukob interesa, priopćeno je iz Transparency Internationala.

"Transparency International stoga apelira na Zastupnički dom da zakon usvoji u prvobitnom obliku jer ukoliko se usvoji u obliku koji sadrži sporne amandmane, poslat će se jasna poruka da nema volje za ispunjavanjem bilo kakvih unapređenja navedenih u prioritetima prema Europskoj uniji, a sukob interesa će biti legaliziran", navodi se u priopćenju.

Amandmani koje je na prijedlog Saveza nezavisnih socijaldemokrata usvojila Ustavno-pravna komisija, a koji javnim dužnosnicima omogućavaju da obavljaju druge nespojive funkcije na drugim razinama vlasti i da budu članovi upravnih i nadzornih odbora, potpuno zakida tekst zakona i uspostavlja niže standarde nego što čak nudi i Zakon koji je sada na snazi.

Prvobitni nacrt koji je usvojen u prvom čitanju ispunjavao je sve međunarodne standarde i adekvatno propisivao nespojivosti javnih funkcija, ali su usvajanjem amandmana potpuno relaksirani mehanizmi kontrole i uvedena manja ograničenja nego što to nudi trenutni zakon, ocjenjuju u TI.

Usvajanje amandmana Hrvatske demokratske zajednice omogućava nositeljima funkcija da budu na čelu fondacija i udruga koje dobivaju novac iz entitetskih i županijskih proračuna, što također uvodi niže standarde od postojećeg zakona. Upravo je zbog ove situacije sukoba interesa, slučaj Dragana Čovića pred Komisijom za odlučivanje o sukobu interesa još od 2017. godine te je rad ove komisije blokiran zbog ovog predmeta, ističe Transparency International.

Osim navedenog, usvojeni amandmani ne osiguravaju potrebnu razinu neovisnosti tijela koje bi trebalo provoditi Zakon, a što je jedan od osnovnih preduvjeta navedenih u međunarodnim standardima.