EU će osigurati značajna grant sredstva za poljoprivredne proizvođače u BiH

Selo poljoprivreda krumpir freza
Ilustracija / hercegovina.info

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Steliana Nedera razgovarali su prethodnog vikenda u Trebinju o implementaciji projekata, čiji je cilj povećanje konkurentnosti i otvaranje novih radnih mjesta u izvozno orijentiranim sektorima, turizmu, poljoprivredi i ruralnom razvoju, kao i oporavak od posljedica koronavirusa.

U oblasti vezanoj za modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH, Europska unija (EU) trenutno financira dva veoma značajna projekta, a to su ''EU4Business'' i ''EU4Agri''. Prvi projekt provode Nјemačka agencija za međunarodnu suradnju (GIZ), UNDP i Međunarodna organizacija rada (ILO), a drugi UNDP i Češka razvojna agencija.

"Kroz spomenute projekte EU će osigurati značajna grant sredstva za poljoprivredne proizvođače u BiH. Grantovi će biti dodijeljeni za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i kapacitete za preradu u cilju jačanja tržišne efikasnosti, zatim jačanje savjetodavnih usluga za unapređenje znanja i razvoj vještina poljoprivrednih proizvođača, te jačanje i diverzifikacija ruralne ekonomije. Dio sredstava iz ovih projekata biće iskorišten za pružanje tehničke pomoći kako bi se što uspješnije iskoristila raspoloživa sredstva", rekao je ministar Košarac.