Emile Karamatiću meni tebe žao...

Etiku i moral su negdje gurnuli pod tepih. Ne generaliziram, samo stojim iza izjave da su bajke o objektivnim novinarima danas postale realne baš kao i privid da je u sinoćnjoj emisiji FTV-a gostovalo pet hrvata koji su pokušli javnosti dočarati tko je više malograđanin.

Čast izuzecima, pa tako i mom vrlo dobrom prijatelju Željku Koromanu koji je dijete sela, ali seljak u glavu ispao je Emil Karamatić Yugosloven iz Čapljine, koji je prikopčan na državnu sisu i pokušava sve da bi se dopao Sarajevskoj ujdurmi, koja čini sve da pokaže svoju multietičnost pa u eter emisije puštaju (ono sasvim slučajno - ne naručeno) rođake Emila Karamatića iz Čapljine da komentiraju položaj Hrvata u BiH.

Gledam emisiju i razmišljam. Još to je ostalo Emilu. Nepismenost i bahatost pojedinaca nije vrijedna pomena, ni za Lud, zbunjen i normalan , a kamoli za akademsku zajednicu iako je do nje došao također zaobilaznim putem.

Donedavno su mnogi Hrvati gledali FTV, i mogli su reaći da je to dobar medij, objektivan medij, u moru ‘onakvih' jedini na koga možeš da se osloniš. Sa smjenom Duške Jurišić kao da se dogodio neki klik, osnovni postulati novinarstva su nestali, ostala je skandaloznost i ekskluzivnost!

Baš me zanima što je želio sinoć Emili Karamatić, ako je htio postati drugi Bakir Hadžiomerović, postao je, ali trebao je znati osnovne razlike novinarstva i ‘bezobrazluka' kad se sinoć cijelu emisiju bezobrazno smijao kad su se ostali Sarajevski podanici naslađivali Hrvatskom jadu u BiH.

Bezobrazluk definiramo kao jeftinoću u novinarstvu tražeći sitne, nebitne, ali pogrdne činjenice kod onih koji trenutno nisu ‘podobni'.

Tako se Emil Karamatić svakodnevno na jeftinom internet portalu neznase.ba bavi istraživačkim novinarstva koje on smatra krunom svoje profesije i proziva svoje dojučerašnje kolege Vegara, Šutala, itd... koji su ga stvorili i plaćali proteklih godina.

Šta se dogodi ‘novinaru' da ode u te vode?? Novinar treba da bude glas javnosti, produžena ruka pravde. Novinarstvo stoljećima samom rječju vuče kredibilitet. Šta se dogodi Karamatiću, da pređu na drugu stranu??

Novac i politika. Sumrak pameti.

Žao mi te Emile. Meni te doista žao.

dr. Ante Lauc