ELEKTROPRIVREDA BiH 'Nisu poznati točni razlozi, ali pretpostavlja se što je uzrok nestanka struje'

Električna energija
Ilustracija

Dana 21. 6. 2024. godine u 12:25 došlo je do totalnog raspada elektroenergetskog sustava u BiH, priopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

''Premda još točni razlozi raspada sustava nisu poznati, pretpostavlja se da je uzrok preopterećenja na interkonektivnim 400 kV dalekovodima u regiji, njihovi ispadi i prenošenje poremećaja na sustav BiH. U tijeku su aktivnosti na restauraciji sustava, prosljeđivanju napona hidroelektranama i termoelektranama i koordiniranim aktivnostima s operatorom sustava (NOS BiH) na uključivanju objekata visokonaponske mreže u BiH i njihovim povezivanjem sa susjednim sustavima'', naveli su iz Elektroprivrede BiH.

Podsjećamo, u petak je došlo do prekida u opskrbi električnom energijom u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i Dalmaciji, Crnoj Gori i Albaniji.

Izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) Ivan Asanović službeno je kazao "Vijestima" kako je uslijed poremećaja regionalnih razmjera došlo do nestanka napona u na teritoriju cijele Crne Gore, osim sjevera, kao i do ispada i beznaponskih stanja većih razmjera došlo je i u zemljama okruženja - Albanija, Bosna i Hercegovina i značajan dio Hrvatske.