Elektroprijenos BiH: Nastavlja se samovolja Uprave kompanije

Nebrojeno puta se najavljivala deblokada i normalan rad kompanije, a sindikati Elektroprijenosa BiH su nade za novi početak polagali nakon što su koncem prošle godine, točnije 13. studenog Generalni direktor za proširenje u Europskoj komisiji Stefano Sannino i zamjenik generalnog direktora za energiju u Europskoj komisiji Fabrizio Barbaso u Briselu razgovarali sa tri ministra odgovorna za sektor energetike u Bosni i Hercegovini u vezi s Elektroprijenosom BiH.

Ministri Šarović, Trhulj i Kovačević su se usaglasili da bi Elektroprenos trebao biti potpuno funkcionalan u što je moguće kraćem vremenskom roku.
Međutim ni od tada se nije ništa pomaklo prema naprijed, a čelnici sindikata kažu da je stanje čak i gore.

"Nastavlja se samovolja Uprave koja i dalje donosi odluke koje nisu u skladu ni sa jednim pravnim aktom u Kompaniji. Tako su se oglušili na odluku DERK-a br. 04-28-5-272-54/11 koja je donesena 26.04.2012, i koja se tiče troškova radne snage. Uprava je nekoliko puta zasjedala o ispalti razlika za 2012. godinu koje po našim računima iznosi oko 8 miliona KM, ali se nisu uspjeli dogovoriti, te imamo saznanja da se taj novac planira prebaciti u dobit, premda to nema nikakve veze sa stvarnim stanjem", rekao nam je Mevludin Kuljanin predsjednik SO OP Sarajevo.

"Sve to znaju gospoda iz Upravnog odbora, ali ne čine ništa da bi se to pokušalo promijeniti. I na zadnji sastanak sindikata pozvali smo Predsjednika Upravnog odbora Ibrahima Čolakhodžića koji je naš poziv ignorirao, i još jednom pokazao nebrigu za stanju u Kompaniji na čijem je on čelu. Mi smo ogorčeni na tu nebrigu, i odlučni smo poduzeti sve Zakonom dozvoljene radnje na utvrđivanju odgovornosti po Statutu i Zakonu o osnivanju Kompanije, sve u cilju zaštite prava uposlenih", kaže Marko Rozić Predsjednik SO OP Mostar.

Iz sindikata ističu da ovakvo ponašanje Uprave i Upravnog odbora proizvodi pokretanje novih sudskih sporova koje će pokrenuti pred nadležnim institucijama.

U tu svrhu je poslan zahtjev za hitan sastanak Predsjedniku skupštine akcionara Nerminu Nikšiću. Skupština je inače bila zakazana za 10. siječanj, a sada je taj datum pomjeren za 29. siječnja.

hercegovina.info