DŽENTLMEN U SVOJU KORIST Dame nisu te koje imaju prednost nego Čović

Dragan Čović Borjana Krišto Darijana Katić

Predsjednik HDZ-a BiH nakon ovih izbora pribjegava trikovima, te se i javnost u HNŽ-u zabavlja igrankama koja to žena zasjeda u premijersku fotelju nakon ranije puštenih dimnih signala.

Čović ovim postizbornim trikovima mlati više muha. Prvo, žene koje instalira nikada mu neće biti konkurencija, drugo je jeftino poentiranje kod biračke baze u smislu, džentlmen sam, dajem ženama prednost. Zapravo se ovdje, a ne treba preduboko ni razmisliti, iščitava posve suprotna pouka, da je predsjednik džentlmen u svoju korist. Sada kada smo to identificirali, možemo dalje pričati što za društvo znači izbor muškarca i/ili žena ako su nekvalitetni kandidati?! Od Vlade HNŽ-a na izmaku teško da će doći gora.

Ostat će zabilježena po mnogim skandalima, neradu, kriminalu, davanju poticaja u svoj grad (Jović), svojoj sestri (Laketić), podržavanju pravomoćnih osuđenika na čelu prosvjetnih institucija (Hadžović), dodjeljivanju interventnih sredstava stranačkim pojedincima i ostalima (cijela vlada i premijer). Korona doba i zabranu kretanja van mjesta prebivališta, karantene ne treba ni komentirati, to je najbolje što prije zaboraviti.

Nakon svega, pričati o osobi na čelu Vlade HNŽ u kontekstu spola je jeftini trik. Žitelji HNŽ-a zaslužuju da stranke koje su dobile povjerenje birača izaberu iz svojih redova najbolje, osobo koje će povesti HNŽ u bolje sutra, neovisno o tome kojeg su spola.

Žitelji HNŽ-a zaslužuju jednaka prava pri dodjeli poticaja, koja freza mora otići u Ravno, ili Čitluk, Ramu, a ne svaka u Čapljinu, nestranačka tvrtka/obrt mora dobiti pomoć, a ne samo HDZ-ove ili SDA-ove, kriteriji moraju biti pri dodjeli sredstava, a ne da kriterij bude članska iskaznica. Inspekcija mora raditi i isto postupati i kod običnih građana i kod onih s članskom iskaznicom. Premijer ili premijerka mora biti osoba koja će konačno upaliti svjetlo u HNŽ-u, donijeti širinu i vedrinu. Ako ima te vrijednosti, onda je treba podržati, vrijednosti su prvo, spol drugo.

Bijela kuga, iseljavanje stanovništva, nemogućnost stambenog zbrinjavanja mladih parova, koji tek u nekim sredinama imaju simboličnu pomoć, samo su neki detalji koji nas istjeraju prema EU. Na tisuće kuća i stanova u HNŽ-u je prazno, tisuće stanovnika nezaposleno, tisuće gladno, tisuće prezaduženo.

Što njima nakon nekvalitetnih muškaraca znači nekvalitetna žena. Međutim, poruka je da smo sve u HNŽ-u riješili i samo nam je ostalo da na vlast dovedemo ženu.

Kada Dragan Čović isturi ženu koja ima snagu i karizmu sutra naslijediti možda i njega, koja je voljna raditi kako treba, a ne kako on kaže, onda ćemo možda i vjerovati da je džentlmen. Do tada, dame nisu te koje imaju prednost, nego Čović.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.