Džaferović: Ne postoji ništa jače od vojske časnih ljudi

Džaferović: Ne postoji ništa jače od vojske časnih ljudi

Dvodnevna manifestacija "Obrana Bosne i Hercegovine - Igman 2019", koja se tradicionalno organizira u znak sjećanja na šehide i poginule borce, ali i sve koji su branili državu BiH od agresora, počela je danas odavanjem počasti i polaganjem cvijeća u Memorijalnom centru Kovači.

Manifestaciju je otvorio član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji je kazao da je bitka na Igmanu jedna od najznačajnijih bitaka tokom odbrane BiH od agresije, veličanstvena pobjeda boraca Armije Republike BiH u ljeto 1993. godine.

- Ta pobjeda je imala esencijalan značaj za obranu glavnog grada BiH, ali i opstanak BiH. Cilj agresorskih snaga bio je da zauzmu Igman i 'presjeku' posljednju kopnenu liniju koja je spajala Sarajevo s ostatkom slobodnih teritorija - istakao je.

Da je agresor uspio u svojim planovima, kako je kazao Džaferović, do kraja bi bio zatvoren obruč koji je stezao i gušio glavni grad BiH, što bi imalo suštinske posljedice.

Visoko naoružaniji i opskrbljeniji velikosrpski agresor je pokušao da na Igmanu 'slomi kičmu' obrane BiH, ali Armija RBiH je pokazala svoju veličanstvenu snagu. Povijest je još jednom potvrdila da ne postoji ništa jače od vojske časnih ljudi koji se bore za ispravan cilj - podcrtao je.

Naglasio je da su agresorske snage imale nečasne i kriminalne ciljeve, da unište BiH, bošnjački narod i sve bh. patriote te da sve presude međunarodnih sudova pokazuju da su kršili međunarodno pravo i pravila ratovanja te da je to bio udruženi zločinački pothvat.

Nasuprot njih, dodao je, Armija RBiH borila se za najčasnije ciljeve, obranu i očuvanje države BiH te obranu bošnjačkog stanovništva od genocida.


Istakao je da je Armija RBiH, kao jedina legalna vojna formacija na teritoriji Republike BiH, od 1992. do 1995. godine, branila državu BiH, bošnjački narod i sve bh. patriote, te temeljne vrijednosti slobodnog demokratskog svijeta i elementarna civilizacijska načela.

Zločinci nisu uspjeli da razbiju civilizacijsku ideju BiH, jer im nikada to nećemo dopustiti - poručio je Džaferović, istaknuvši da neki i danas pokušavaju to isto da učine pod raznim krinkama, perfidno, ne više vojnim, već političkim sredstvima.

Smatra da je važno graditi i jačati svijest o potrebi obrane države te da je samo jedinstvo patriota garant njenog očuvanja.

Sutra je dan kada će se na Igmanu okupiti borci Armije RBiH iz svih krajeva zemlje da evociraju uspomene na 1993. godine te informiraju mlade o najtežim vremenima u povijesti BiH, kada je obranjena država i sloboda - kazao je Džaferović te dodao da se kroz izučavanje povijesti o agresiji na BiH najbolje može razumjeti i suština današnjih političkih procesa.

Istakao je važnost stalne brige i zaštite prava obitelji šehida i poginulih boraca te da je to dug koji nikada nije moguće dokraja vratiti.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević u govoru je naglasio da se 19 godina okupljaju na istom mjestu, kako bi pokazali da ne zaboravljaju one koje su dali živote za BiH.

Da nije bilo šehida i branilaca, kazao je Bukvarević, danas ne bi bilo ni države BiH ni njenih građana.

- Ne smijemo nikada zaboraviti da je svaka stopa naše domovine natopljena šehidskom krvlju onih koji su se borili za jedinstvenu, suverenu i nezavisnu BiH te tisućugodišnju tradiciju suživota - poručio je.

Zahvalio je braniocima BiH koji su svoje živote dali da bi građani BiH danas imali priliku uživati u slobodi, miru i nezavisnosti.

Posebno ga raduje činjenica da će manifestaciji "Obrana BiH - Igman 2019" prisustvovati veliki broj mladih koji će doći na Igman, jer svi imaju trajnu obavezu da čuvaju sjećanje na časnu obranu te da istinu o obrani prenose na generacije koje dolaze.

- Ideje za koje su se naši branioci borili su ideje za koje se mi danas borimo i moramo istrajati u toj borbi dok god smo živi. To je naš amanet koji su nam oni ostavili - poručio je ministar Bukvarević.

Otvaranju manifestacije prisustvovao je i predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić, potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, te brojni drugi predstavnici svih nivoa vlasti te članovi boračkih udruženja i obitelji poginulih.

Manifestacija "Obrana BiH - Igman 2019“ bit će nastavljena polaganjem cvijeća na Mostu Suade i Olge, odavanjem počasti i vjerskim programom u Ratnoj džamiji Igman, dok je za sutra između ostalog planirano odavanje počasti na šehitlucima i spomen-obilježjima na Igmanu, na Grkalici, Velikom polju, Mrazištu i Brezovači.

Na programu su i čas povijesti, sportske igre te defile ratnih veterana Armije i MUP-a R BiH, dok će kulturno umjetnički program biti upriličen na Velikom polju.

(fena)