IAKO SE SE KUNU U USTAV Komšiću i Džaferoviću 'korpica' od Ustavnog suda zbog Schmidtovih odluka

IAKO SE SE KUNU U USTAV Komšiću i Džaferoviću 'korpica' od Ustavnog suda zbog Schmidtovih odluka

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na planeranoj sjednici utvrdio je da su amandmani na Ustav FBiH i izmjene Izbornog zakona BiH u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine i članom 1. Protokola broj 12 uz Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, članovima Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima.

Apelacije Komšića i Džaferovića

Ustavni sud BiH donio je ovu odluku odlučujući o zahtjevu Željka Komšića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Šefika Džaferovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti amandmana na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine i izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je 2. listopada prošle godine proglasio visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, piše Avaz.

Odluka će biti objavljena nakon što suci koje su najavili izdvojena mišljenja dostave svoja mišljenja, a najkasnije u roku od 15 dana, u skladu s članom 43. Pravila Ustavnog suda BiH.

Zabrana diskriminacije

Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Suda Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na razini Bosne i Hercegovine utvrdio da osporeni zakon nije u skladu s relevantnim odredbama Ustava Bosne i Hercegovine, Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima zbog toga što ne sadrži odredbe o pravu na troškove smještaja i naknadu za odvojeni život za stručno osoblje u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine.

Istovremeno Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu sedam delegata Vijeća naroda RS za ocjenu ustavnosti člana 21. izmjena i dopuna Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, člana 140. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i člana 17. izmjena i dopuna Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju, utvrdio da su osporeni članovi citiranih zakona u dijelu u kojem se propisuje Svetosavska nagrada u skladu s principom konstitutivnosti naroda iz Preambule Ustava Bosne i Hercegovine, kao i s pravom na zabranu diskriminacije.