DŽABA KREČILA Mostarka se godinama iz Norveške borila protiv bespravnog objekta, dovela do rušenja ilegalne kuće i onda stižu korekcije "plana"

vrapčići,Bespravna gradnja,Daniela Bošnjak,vijesti

Mostarka s adresom u Norveškoj već nekoliko godina se bori protiv bespravnog objekta, koji je mostarski ugostitelj Esmir Živojević i/ili njegov radnik sagradio kod njezine kuće u Vrapčićima. 

Objekt je sagrađen bez ikakvih dozvola, i kao takav od gradske inspekcije pečaćen, još u vrijeme bivšeg gradonačelnika. Nakon tantalovih muka i kada je situacija došla do toga da se objekat treba rušiti nova gradska vlast u izmjenama i dopunama prostornog plana iz zeleniša mijenja u proizvodno poslovnu i stambenu zonu, što znači da će ju investitor moći legalizirati. Štoviše, tik uz parcelu prolazi koridor Sarajevo-more, te će tu moći otvoriti još jedan ugostiteljski objekt, ako bude htio. To bi objasnilo i činjenicu zašto je Živojević za divlju građevinu odabrao baš k. č, 2004. Vrapčići. 

vrapčići,Bespravna gradnja,vijesti,Daniela Bošnjak

Daniela Bošnjak vezano za bespravnu gradnju nam se obraćala prije dvije godine, kada smo i objavili članak o tom misterioznom objektu, da bi nam pisala nanovo, s updateom od tada do danas.

“Služba za građenje na čelu sa Zdravkom Čuljkom (opa. sretno umirovljen) dugo je vremena opstruirala predmet. Nakon smjene u urbanizmu, zahtjev za legalizaciju je odbijen i u travnju je konačno donesen zaključak o prisilnom izvršenju rušenja (nakon dvije godine!). Tada slučaj prelazi u ruke inspekcije i tragedija se nastavlja. Inspekcija rasteže rušenje skoro 3 mjeseca. Zaključak o rušenju objekta za čije donošenje je gradskoj administraciji trebalo dvije godine (2 godine!) glasi na Esmira Živojevica. Dan prije rušenja inspektor mijenja zaključak i odgovornost prenosi na novu osobu, te rušenje ponovo odgađa. Stvar postaje još zanimljivija kad se zna da je isti zahtjev o promjeni odgovornosti za rušenje odbijen od strane Ministarstva za građenje u veljači ove godine”, priča Bošnjak. Uporedo saznaju da se prostorni plan mijenja.

vrapčići,Bespravna gradnja,vijesti,Daniela Bošnjak

vrapčići,Bespravna gradnja,vijesti,Daniela Bošnjak

“Donesene su izmjene i dopune plana, te se zona zelenog pojasa u kojoj je E. Živojević napravio bespravnu građevinu  mijenja u mješovitu zonu stambenog naselja, industrije i poslovnih objekta (!). To ne da je van svake struke, nego van svake pameti. Zaštitni pojas koji je dijelio naselje i industriju cinka koja se nalazi direktno ispod spomenute parcele je nestao. Bilo bi zanimljivo čuti argument urbaniste koji je donio tu odluku, ukoliko je uopće to odlučeno od urbaniste”, priča Bošnjak. Uistinu, detaljnim uvidom u još neusvojene izmjene prostornog plana općine Mostar vidimo da je čestica 2004. u ljubičastom, što bi praktično značilo da od rušenja neće biti ništa, a vlasnik objekta će sve lijepo moći legalizirati. 
vrapčići,Bespravna gradnja,vijesti,Daniela Bošnjak

Esmir Živojević, koji u Mostaru ima nekoliko ugostiteljskih objekata, među njima i Dva fenjera i Pashu prao je ruke od ovog objekta, no rješenja koje su donosile inspekcije adresirana su na njega kao investitora. Navodno je objekat počeo za radnika, koji se kasnije pojavljuje kao investitor. Bilo kako bilo, mnoge muke koje su stanovnici Mostara prošli boreći se protiv bespravnih graditelja postaju besmislene, jer će se glavnina divlje gradnje, osobito ona nastala od imućnika ubrzo legalizirati. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.