"Duguju" mostarskoj bolnici, troše na nagrade, a članovi uprave isplaćuju naknade i kada ne rade

Osiguranje
Ilustracija hercegovina.info

Članovi Upravnog vijeća isplaćuju naknade i za mjesece u kojima se nisu sastajali, nejasan model određivanja naknada za putne troškove, javni natječaji bez oglašavanja, netransparentno informiranje osiguranika o njihovim pravima, dug prema mostarskoj bolnici - to su ukratko najvažniji zaključci revizorskog izvještaja Ureda za reviziju intitucija Federacije, a koje je provedeno u Zavodu za zdravstveno osiguranje Županije Zapadnohercegovačke.

Prema istom, usluge održavanja integralnog informacijskog zdravstvenog sustava, čija je vrijednost 35.209 maraka, i usluge platnog prometa nabavljene su bez provedenog postupka javne nabave, što nije sukladno Zakonu o javnim nabavama i Zakonu o riznici u Federaciji. Tako je primjerice obavljanje platnog prometa preko Addiko Banke d.d. Sarajevo, kod koje je otvoren i depozitni račun, vršeno bez važećeg ugovora.

U revizorskom izvještaju se navodi i kako nije objavljena, niti na neki drugi način osiguranicima Zavoda učinjena dostupnim Odluka o dodjeli jednokratnih pomoći i grantova na temelju koje oni mogu ostvariti pravo na jednokratnu pomoć na ime oboljenja od teških bolesti koje životno ugrožavaju osiguranika. Zbog navedenog nije osigurana transparentnost i pravo na zaštitu svim osiguranim osobama, što je također protivno zakonu.

Vanjski suradnik obavljao poslove koji su u domeni Zavoda

Pravilnikom su utvrđena dva izvršitelja za radno mjesto stručnog suradnika za kontrolu bolovanja i lijekova pri Službi za odnose s osiguranicima, od kojih je jedno popunjeno, ali je zaposlenik na bolovanju već duže vrijeme.

U revizorskom izvještaju se navodi kako nije primjereno da vanjski suradnik, angažiran na temelju ugovora o djelu, obavlja poslove kontrolora jer se isti trebaju vršiti kontinuirano i sustavno.

Prosječna plaća skoro 1.500 maraka

Zavod je na kraju 2019. godine brojao 57 zaposlenih djelatnika. U istoj godini ostvareni su prihodi od 51.739.511 maraka i u odnosu na planirane financijskim planom, manji su za 310.189 maraka. Od toga su najviše uprihodili od doprinosa - 49.503.878 maraka.

Najveća neto plaća isplaćena u Zavodu u 2019. godini iznosila je 2.609 maraka, a najniža 904 marke. Prosječna plaća iznosi 1.454 marke.

Problemi s naknadama za prijevoz s posla i na posao

Za naknade prijevoza s posla i na posao je u 2019. godini izdvojeno gotovo 100 tisuća maraka.

Zanimljivo je kako se Rješenje kojim se utvrđuje pravo na naknadu troškova prijevoza s posla na posao donosi temeljem potpisane izjave zaposlenika. Pri tome, kako se navodi u izvještaju, nisu potkrijepljeni nikakvi računi ili bilo koja druga dokumentacija kojom bi se mogla potvrditi cijena goriva.

Na nagrade potrošili 17 tisuća maraka, članovi Uprave isplaćivali mjesečne naknade iako nisu sastančili

Uvidom u dokumentaciju utvrđeno je da se predsjedniku i članovima Upravnog vijeća isplaćuje naknada svaki mjesec, bez obzira na to da li se sjednice Upravnog vijeća održavaju ili ne. Izuzetak je član Upravnog vijeća Ivan Herceg za kojega se naknada ne obračunava i nije isplaćivana u 2019. godini.

Upravno vijeće je prošle godine održalo deset sjednica, i to u veljači, svibnju, srpnju, rujnu, studenom i prosincu. Predsjednicima i članovima Upravnog vijeća isplaćene su naknade i za preostalih šest mjeseci 2019. godine, iako u tim mjesecima nisu održavane sjednice. Ukupni trošak naknada iznosio je gotovo 60 tisuća maraka.

Inače, mjesečna naknada za članove iznosi 500 maraka, a za predsjednika 650 maraka neto. Isplata naknade nije uvjetovana održavanjem sjednice. U revizorskom izvještaju se navodi kako se takva odluka treba preispitati.

Dug prema SKB Mostar

U izvještaju se navodi kako SKB Mostar ispostavlja mjesečne fakture za pružene zdravstvene usluge Zavodu. Obračunate zdravstvene usluge pak premašuju iznos utvrđene mjesečne fiksne naknade. Za primjer, faktura SKBM-a za ožujak 2019. godine iznosila je 1.725.543 maraka, dok je mjesečna naknada utvrđena u iznosu od 1.355.000 maraka. To ukazuje da mjesečne tranše ne pokrivaju troškove svih usluga koje SKB Mostar pruža osiguranicima s područja ŽZH.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.