DUBOKO ZABRINUTI Veleposlanici PIC-a uputili zajedničku izjavu zbog nedavnih događanja u RS-u

DUBOKO ZABRINUTI Veleposlanici PIC-a uputili zajedničku izjavu zbog nedavnih događanja u RS-u
Buka

Veleposlanici zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) uputili su danas zajedničku izjavu u vezi s nedavnim događanjima u Republici Srpskoj.

Kako navode, izražavaju svoju duboku zabrinutost zbog nedavnih događanja u entitetu RS, "koja imaju za cilj sužavanje građanskog prostora i reduciranje javne debate".

"Upravni odbor PIC-a osuđuje fizičke napade na novinare i predstavnike civilnog društva do kojih je došlo 18. ožujka u Banjoj Luci i očekuje od svih u RS, uključujući i najviše službenike, da se suzdrže od štetnih i opasnih komentara koji doprinose stvaranju atmosfere straha među novinarima i aktivistima.

Ponovna kriminalizacija klevete i uvrede dala bi organima vlasti RS prekomjerna ovlaštenja za kriminalizaciju ili cenzuru slobode izražavanja medija, civilnog društva i građana koji žive u RS-u.

Upravni odbor PIC-a apelira na vlasti RS-a da prestanu s aktivnostima kojima se ušutkuju nezavisni glasovi u medijskom prostoru i u civilnom društvu, te očekuje povlačenje nacrta zakona s dnevnog reda Narodne skupštine RS", naveli su.

Također, kako su istaknuli, "najavljeno usvajanje zakona RS o nevladinim organizacijama predstavljalo bi dodatni korak unazad, čime bi se stigmatizirali nezavisni glasovi u RS i ugrozili demokratski procesi".

"Upravni odbor PIC-a izražava žaljenje zbog najave vlasti RS da namjerava jednostrano prekinuti suradnju s predstavnicima dvije članice Upravnog odbora PIC-a, što predstavlja štetan korak protivan interesima građana koji žive u RS. Članice Upravnog odbora PIC-a imaju ključnu ulogu u provedbi civilnih aspekata Daytonskog mirovnog sporazuma", zaključeno je.