FOTO  DRŽAVO STIDI SE Otvorena javna kuhinja za bebe

Javna kuhinja
Facebook

Državo, stidi se! Stidi se svake plaće dane političarima kojih ima više nego što je potrebno. Svake plaće i svake marke koja je nestala, a da joj se trag ne zna. Stidi se bijelog kruha dok ti građani skupljaju pomoć da bebe imaju obroke. Stidi se jer je Javna kuhinja za bebe potreba. Umjesto da se otvori igraonica, da se dovode animatori, da se dijele paketići sa slatkišima, morala se otvoriti kuhinja.

Ova činjenica je odjeknula, glasno i bolno, kao što je bolno i da u jednoj BiH, punoj plodne zemlje i pitke vode, suverenoj i ponosnoj, imamo gladnu djecu. Krenula je od projekta "Idemo na babine" pa je od babina prerasla u svakodnevnu ishranu. 

Aida Sadiković Mehonić, iz Udruge "Obraduj nekoga" o otvaranju Baby javne kuhinje, koja je ujedno i prva u BiH, a otvorena je u Bratuncu, kaže da je potrebna i da je ovo veliki korak kada je pomoć socijalno ugroženim obiteljima u pitanju.

"Korisnici prve Baby javne kuhinje trenutno su 30 beba koje su socijalno ugrožene. To su bebe čiji roditelji nisu zaposleni, radno su nesposobni, imaju primanja koja nisu dovoljna za osiguravanje potreba djece itd. Kuhinja je krenula s 30 beba korisnica, ali već u prvom mjesecu imamo još dodatnih deset beba koje smo pomogli, tako da smo uvjereni da će iz mjeseca u mjesec broj beba samo rasti."

Ideja je krenula od petogodišnjeg terenskog rada sa socijalno ugroženim obiteljima. Prije pandemije, situacija nije bila za pohvaliti, ali sada, zatvaranjem radnih mjesta, situacija je još gora, pa se i broj korisnika kuhinje povećao. Iako to i nije samo kuhinja. U okviru ovog projekta, obitelji mogu uzeti pelene i higijenski set, neophodan za bebe.

Nažalost i u drugim dijelovima zemlje javlja se potreba za ovim vidom pomoći. Naročito ako je riječ o regijama u kojima su mizerno niski dječji dodaci, porodiljne naknade i uopće pomoć države za suzbijanje bijele kuge. Ali, zar ne bi trebalo dati sve od sebe da se obitelji pomognu, da se daje vjetar u leđa da se obitelji šire, pa da budemo među prvima na listi po lijepim podacima, a ne uvijek po nečemu ružnom.

Koristi ove kuhinje su zaista višestruke. Koliko god da je loša činjenica da se  kuhinja morala otvoriti, pozitivan je stav da uistinu rade ljudski posao.

"Kuhinja ima, prvenstveno, zdravstveni značaj za korisnike. Tijekom našeg rada sa socijalno ugroženim bebama, svjedočili smo mnogim bolestima beba čiji su uzročnici kako loši životni uvjeti, tako i neadekvatna hrana za bebe, posebno bebe do godinu dana koje ne doje. Sve ove bebe su bile jednako, čak i ugroženije prije otvaranja naše kuhinje, jer su one obrok koji su njihovi roditelji dobivali, također jele. A sada bebe imaju zdrav i raznovrstan obrok koji je namijenjen njihovom uzrastu i u potpunosti u skladu s tablicom dohrane beba. Tako da, iako paradoksalno zvuči, otvaranjem ove kuhinje u Bratuncu, a onda i u ostatku zemlje, bebe iz socijalno ugroženih obitelji će zapravo biti malo manje ugrožene i što je najvažnije, posljedice ugroženosti će biti smanjene", kaže Sadiković Mehonić za Hercegovina.info.

Planovi ovih humanih ljudi koji su prepoznali kome treba pomoć, usmjereni su ka poboljšanju kvaliteta života djece, prije svega beba i djece predškolskog uzrasta.

"Mi nastavljamo svakodnevno obilaziti ugrožene bebe s naglaskom na ruralna mjesta i donositi im hranu i ostale potrepštine. Jako nam je važno da propagiramo rad kuhinje kako bi što više donatora čulo za naš rad. Kakav odziv građana, vladinog i nevladinog sektora bude, tako ćemo ići ka otvaranju kuhinja i u drugim općinama", završava Sadiković Mehonić.

Otvaranje Baby kuhinje ne smije biti nešto čime ćemo se ponositi kao uspješno obavljen zadatak. Ovo je poraz cijelog društva. Moj poraz, Vaš poraz, poraz svakoga tko može nešto uraditi. Možda nešto i naučimo iz ovoga. Valjda!

Građani Bosne i Hercegovine rad kuhinje mogu podržati na jedan od sljedećih načina:

Donacije u vidu artikala za bebe kao i prehrambenih artikala mogu donirati od ponedjeljka do petka od 13 do 18:30 sati na adresi Himze Polovine br. 12 (Sarajevo).

A novčane donacije se mogu uplatiti na naredne načine:

Uplate iz BIH:

154-180-20092471-62

Primatelj: Udruženje Obraduj nekoga

Intesa San Paolo Banka

Svrha doznake: baby kuhinja

572 -456-00000789-78

MF Banka

Primatelj: Udruženje Obraduj nekoga

Svrha doznake: baby kuhinja

Uplate iz inozemstva:

IBAN: BA391541802009247162

S.W.I.F.T: UPBKBA22

Paypal: [email protected]