Država za čovjeka: Autocestom Sarajevo-Visoko vozači se voze na veresiju!

auto cesta, Posavina, stanje na cestama, stanje na cestama, stanje na cestama, stanje na cestama, auto cesta, veresija, stanje na cestama, autocesta, konzorcij, autocesta, izgradnja, Bosna, autocesta, Hercegovina, autocesta, petlja, Mostar, autocesta, Ljubuški, autocesta, Koridor Vc, putovanje, Slavonija, BIH, more, koridor 5c, autocesta, zvirići, Bijača, vozačke dozvole, BIH, Njemačka, stanje na cestama, stanje na putevima, AMS BIH, stanje na putevima, stanje na cestama, AMS BIH, stanje na putevima, stanje na cestama, AMS BIH, stanje na putevima, stanje na cestama, AMS BIH, stanje na cestama, stanje na putevima, stanje na cestama, stanje na putevima, AMS BIH, stanje na prometnicama, stanje na cestama, stanje na putevima, AMS BIH, stanje na putevima, stanje na prometnicama, stanje na cestama, AMS BIH, autocesta, autocesta A1, autocesta 5c, stanje na prometnicama, stanje na cestama, stanje na putevima, AMS BIH, stanje na putevima, stanje na prometnicama, stanje na cestama, AMS BIH, stanje na prometnicama,
Ono što nema nigdje u svijetu, ima u BiH. Riječ je o vožnji autocestom na veresiju. Premda dionica autoceste Sarajevo-Podlugovi-Visoko košta minimalnih jednu konvertibilnu marku, vozači se ovom dionicom često voze na dug, piše vecernji.ba. Štoviše, na naplatnoj kućici uvedena je i bilježnica u koju se upisuju dugovi vozača. Djelatnici koji rade na naplatnim kućicama tvrde kako im mnogi dužnici koji su se vozikali autocestom, na kraju mjeseca vrate dugove. No, ima i onih koji to ne učine. Prema njihovim tvrdnjama, vozači se najčešće žale da nemaju sitnog novca, ali ima i onih koji tvrde da nemaju novca da plate cestarinu. Također se događalo da su se vozači velikih kamiona nakon što su trebali platiti cestarinu na naplatnim kućicama, u više navrata odlučivali na neplaćanje, te su se vraćali koji kilometar nazad i vozili starom cestom Semizovac - Ilijaš - Visoko. U cijeloj priči paradoksalno je i to da skoro svi vozači imaju mobitel, automobil, ali nemaju jednu marku za plaćanje cestarine. Ovih dana se pojavio novi problem.

Gubitak vremena

Podsjetimo, iako je prvobitno najavljeno da će naplatne kućice u Podlugovima, Visokom i Kaknju biti puštene u funkciju prije dva mjeseca, to se još uvijek nije dogodilo, a kako sada stvari stoje, neće još neko vrijeme. Problem je u tome što je tender o dobivanju posla naplate na kućicama odlukom Ureda za žalbe dva puta do sada poništavan i zbog toga je raspisan novi tender 4. travnja. Rok za prijave na ovom tenderu istječe 16. svibnja, nakon čega bi konačno trebalo biti poznato koja će tvrtka dobiti ovaj posao. Što se tiče pak daljnje procedure nakon završetka tendera, odnosno isteka roka za tender, u sljedećih 15 dana treba vidjeti hoće li biti novih žalbi. Ukoliko ih ne bude, onda će tvrtka koja dobije posao imati 90 dana da postavi potrebnu opremu na kućice i tek tada bi mogle biti puštene u promet. Zbog zakonskih legislativa Autoceste FBiH ne mogu ništa uraditi u ovoj situaciji, iako su svjesne da gube puno vremena.

Nema domaćih tvrtki

Prema svim procjenama, izgubit će najmanje osam mjeseci od planiranog vremena, ali takva je zakonska procedura i tu su nemoćni. Ipak u Autocestama FBiH su uvjereni da će sada sve konačno proći prema planu i da će moći krenuti u završne radove. Cestarina na dionici Sarajevo-Kakanj, prema odluci Vlade FBiH, koštat će deset feninga po kilometru. Vlada je donijela takvu odluku pa će prema tome cestarina na relaciji Sarajevo-Kakanj koštati dvije marke. Dionica Sarajevo-Visoko koštat će oko marku i po, a relacija Sarajevo-Podlugovi vozače će koštati jednu marku. S druge strane, u BiH ne postoji nijedna tvrtka koja se bavi sustavom naplate na kućicama, pa zbog toga ovaj posao mora raditi strana kompanija. Na prošlom tenderu posao je dobila tvrtka iz Slovenije, a iz Autocesta FBiH tvrde da će novi posao dobiti neka tvrtka koja ima iskustva u ovom poslu.