Do početka ljeta radovi će se izvoditi na 35 kilometara autocesta kroz BiH

auto cesta
auto cesta

Cestogradnja je jedna od glavnih uzdanica bosanskohercegovačkog gospodarstva u predstojećem razdoblju, a unatoč najavama o početku novog građevinskog vala, trenutačno se izvode radovi samo na 19 kilometara koridora Vc, strateškog cestovnog projekta kroz Bosnu i Hercegovinu, piše Večernji list BiH.

Godina gradnje

Međutim, vrlo skoro očekuje se i dodjela ugovora za još jednu dionicu u dužini nešto većoj od pet kilometara, što znači da ćemo u središte građevinske sezone ući s gradilištem u ukupnoj dužini od 24 kilometra. Prema optimističnom scenariju iz Autocesta Federacije, ovom broju kilometara autoceste u izgradnji moglo bi se dodati još 11, i to na hercegovačkoj dionici Počitelj - Zvirovići. Ako sve procedure doista i budu okončane u planiranim rokovima, ovo bi, dakle, mogla biti godina intenzivnije gradnje koridora Vc. Poznato je, naime, kako je u proteklih nekoliko godina izgradnja bila gotovo zaustavljena, a razlog je nepostojanje sve potrebne dokumentacije, kašnjenje u procedurama, obaranje natječaja te nedostatak financijskih sredstava. Postojao je i problem prostornog plana, zahtjeva za izmjenama već definiranih trasa pojedinih dionica, i to na čak 11 mjesta. Bez toga nije bilo moguće dobiti građevinske dozvole i pokrenuti izgradnju. Stvari se, ipak, pomiču u pozitivnom smjeru, što svjedoči i privođenje kraju procedura za dodjelu poslova izgradnje dvaju vrlo zahtjevnih tunela na koridoru Vc. Riječ je o tunelu Zenica u dužini od 2,2 kilometra te tunelu Ivan koji će biti dug 1,6 kilometara. Iako su u pitanju relativno kratke dionice, one su tehnički vrlo zahtjevne, a za nastavak izgradnje i funkcionalnost koridora posebno bitne. U tom kontekstu važna je i izgradnja mosta Svilaj preko Save koji zapravo predstavlja poveznicu bosanskohercegovačkog s hrvatskim i dalje mađarskim dijelom koridora. Od početka se sumnjalo u izgradnju dionice kroz sjevernu Hercegovinu zbog navodne neisplativosti i nespremnosti kreditora da sudjeluju u tom projektu. Međutim, nedavno su otklonjene i dvojbe oko toga jer su Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Europska investicijska banka (EIB) potvrdile da će 600 milijuna eura biti uloženo u izgradnju dionice od Ovčara (kod Konjica) do Mostara, čime će u financijskom pogledu biti zaokružen kompletan južni dio koridora Vc.

Zamah u Hercegovini

Uz autocestu, posebno za Hercegovinu iznimno je važna nova cesta koja će nakon nekoliko desetljeća rasprava konačno kvalitetno povezati Stolac i Neum te ubrzati razvoj šireg područja, u kojem su ekonomija i turizam patili upravo zbog loših komunikacija. Projekt vrijedan 40 milijuna eura uvelike je u izvedbi. Značajan dio ceste ukupne dužine 50 kilometara već je završen, a ključni segment je probijanje tunela Žaba dugog 1000 metara. Što se tiče Bosne, očekuje se izgradnja dugo najavljivane brze ceste Lašva - Nević Polje koja bi prometno preporodila cijeli prostor središnje Bosne.