DRŽAVA NA DJELU BiH bezuspješno traži povrat 10 milijuna maraka za milijune neisporučenih cjepiva

Cjepivo
Shutterstock

Globalna alijansa za cjepiva je obavijestila Ministarstvo civilnih poslova BiH da više ne isporučuje cjepiva prema zaključenom ugovoru, te da ne žele vratiti višak uplaćenog novca bez plaćanja izlazne naknade, odnosno za raskid ugovora traže uplatu oko dva milijuna maraka!

Globalna alijansa za cjepiva (GAVI) – neprofitna organizacija iz Švicarske kojoj je krajem 2020. godine između ostalog iz proračuna Federacije BiH uplaćeno oko 13,6 milijuna KM za nabavku 800.000 doza cjepiva protiv Covida 19, do sada je isporučila tek 212.660 doza cjepiva , a razliku u novcu u iznosu od 10.044.990 KM za neisporučenih 587.340 doza GAVI ne želi vratiti dok joj se za raskid ugovora ne uplati 1.174.680 USD (oko dva milijuna KM), piše Fokus.

Sažetak je ovo ocjene iz izvješća Ureda za reviziju FBiH za Ministarstvo zdravstva FBiH u kojem su revizori pored ostalih evidentirali i ovaj problem.

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH potpisalo je 2020.godine ugovor s GAVI-jem na osnovu kojeg je FBiH trebalo biti isporučeno 800.000 doza cjepiva protiv Covid 19.

Vijeće ministara se ušutjelo

Potpisivanju ovog Ugovora prethodilo je zaključivanje Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama u vezi s nabavkom vakcina putem mehanizma za globalni pristup cjepivu za sprječavanje COVID-a 19 (COVAX) koji su u rujnu. 2020. godine potpisala entitetska ministarstva zdravstva, Odjel za zdravstvo Brčko distrikta BiH, kao i Ministarstvo civilnih poslova BiH koje je zaduženo za implementaciju ugovora.

Ugovor ističe u rujnu ove godine, ali s obzirom na to da isporuke cjepiva nije bilo u ugovorom predviđenom roku, još tijekom prošle godine BiH je pokušala raskinuti ugovor i vratiti svoj novac. Međutim, GAVI hoće naplatiti više od dva milijuna maraka za raskid ugovora.

"U siječnju 2023. godine Ministarstvo civilnih poslova BiH je dobilo obavijest od GAVI-ja da više ne isporučuje cjepiva prema zaključenom ugovoru, te da ne žele vratiti višak uplaćenog novca bez plaćanja izlazne naknade", navode u izvješću federalni revizori.

U izvješću se pojašnjava i da je Ministarstvo civilnih poslova BiH predložilo da Vijeće ministara usvoji zaključke kojima će BiH pokrenuti jednostrani raskid ugovora zbog neizvršavanja obaveza u skladu s potpisanim Sporazumom u kojem je propisano da sudionik može raskinuti ugovor ako GAVI prestane izvršavati svoje aktivnosti ili načini značajan prekršaj ovog Ugovora koji ne uspije da ispravi u roku od 15 radnih dana od kad sudionik pošalje pismeno obavještenje GAVI-ju o tom prekršaju.

"Tražit će povrat avansno uplaćenih neiskorištenih sredstava (9.079.706 USD) u roku od 30 dana od prijema obavještenja, te ukoliko sredstva ne vrati pokrenut će arbitražni postupak. S obzirom na to da izlazne naknade nisu bile posebno dogovorene, BiH ne prihvaća njihovo plaćanje kao preduvjet za povrat neiskorištenih sredstava. Ministarstvo je tražilo mišljenje Federalnog pravobraniteljstva i Federalnog ministarstva financija kako bi izvijestilo Vladu FBiH koja treba da odluči o daljnjim koracima u postupanju u ime FBiH i dostavi odgovor Ministarstvu civilnih poslova BiH. Do kraja revizije nije donesen zaključak o daljem postupanju", konstatirali su revizori u izvješću za Ministarstvo zdravstva FBiH.

Više od milion vakcina neiskorišteno

Također, krajem 2022. godine, Vlada FBiH je usvojila zaključak koji je proslijedila Ministarstvu civilnih poslova BiH, kojim je odlučila da ne prihvaća Sporazum o prijevremenom raskidu Ugovora o nabavci cjepiva za COVID-19 zaključen s GAVI-jem, kao ni financijske obaveze po ovom Sporazumu, te da će u slučaju neispunjavanja ugovornih obaveza od strane GAVI-ja zaključno s istekom važnosti Ugovora o nabavci cjepiva protiv COVID-19 pokrenuti Arbitražni postupak predviđen zaključenim ugovorom.

I federalni revizori su preporučili da se u suradnji s Pravobraniteljstvom BiH trebaju poduzeti pravne radnje za prekid ugovora i povrat neiskorištenih avansno uplaćenih sredstava, u skladu sa Sporazumom o međusobnim pravima i obavezama u vezi s nabavkom cjepiva putem Instrumenta za globalni pristup cjepivima protiv bolesti COVID-19 (COVAX).

S obzirom na to da je posljednja isporuka cjepiva putem Covax sustava za BiH bila u kolovozu 2021. godine, pitanje je zbog čega BiH nije poduzela i iskoristila brže i konkretnije korake i mehanizme na povratu novca, ukoliko su ugovorom uistinu predviđene mogućnosti za ostvarivanje takvog prava nakon kršenja odredbi ugovora.

Inače, BiH je tijekom pandemije korona virusa među posljednjim zemljama u regiji nabavila cjepivo protiv Covid 19. Veliki broj građana je išao na cijepljenje i u susjednu Srbiju, no kasnije se ispostavilo da je veliki broj cjepiva i propao, a prije nekoliko mjeseci službeni podatak je bio da je u BiH takav broj cjepiva premašio milijun i tri stotine tisuća.