DRAMA U BANOVIĆIMA Pristalice SDA ozlijedile policajca

Banovići neredi
A. K./Klix.ba

Članovi nove većine u Banovićima od jutros pokušavaju ući u prostorije Općine, a pri dolasku su ih dočekale pristalice SDA, odnosno načelnika Bege Gutića. Situacija je eskalirala njihovim sukobom sa policijom, piše Klix.

Naime, grupa općinskih vijećnika od kojih je 11 iz PDA, dva iz SDA te jedan i NiP-a za jutros je najavila oštar ulazak u prostrije Općine Banovići, u kojoj se nalazi i služba Općinskog vijeća. Kako kažu, žele preuzeti upravljanje tim organom, nakon izvanredne sjednice na kojoj su izglasali novo rukovodstvo.

Ispred zgrade općine jutros ih je dočekala veća grupa pristalica SDA, odnosno općinskog načelnika Bege Gutića, a ubrzo je na mjesto događaja stigla i policija. Inače, Gutić je pristalice pozvao da uđu u zgradu, ali im to policija ne dozvoljava.

U trenutku kada su krenuli ka ulazu došlo je do sukoba pristalica i policije, a Gutić tvrdi da iza njih zapravo stoji PDA. On također tvrdi i to da nova većina nema pravo ulaska u Općinu, ističući da vrše i udar na državu, rušeći ustavni poredak.

Njegove tvrdnje negiraju iz nove većine, navodeći da su odluke na vanrednoj sjednici, koju su samoinicijativno sazvali, u skladu sa zakonom. Gutića optužuju i za to da im ne da službeni pečat, kojim bi ovjerili svoje odluke, među kojima je i ona koja se odnosi na njegov opoziv.

Iako njihove odluke nisu na snazi jer službeno nisu ovjerene, niti su objavljene u Službenom listu, iz nove većine kažu da će referendum za smjenu općinskog načelnika biti održan 5. kolovoza ove godine.