Dr. Ljubić: BiH može funkcionirati i opstati samo kroz dogovor legitimnih predstavnika tri konstitutivna naroda

Božo Ljubić 5. Dani filma Mostar
No, naglasio je kako je u ovom trenutku pred BiH nekoliko stvari koje su urgentne, a to su zakoni iz euroatlantskog partnerstva i usvajanje državnog proračuna.

"Mi ćemo uraditi sve da se proces oko formiranja Vijeća ministara BiH završi prije Nove godine. Međutim, u ovom trenutku mi imamo nekoliko stvari koje su urgentne, a to su prije svega zakoni iz euroatlantskog partnerstva", kazao je Ljubić pred održavanje Izvještajnog sabora HDZ-a 1990, dodavši da se predstavnici hrvatskog naroda za idući tjedan pripremaju da Parlamentarnoj skupštini BiH ponude prijedloge tih zakona te da se oni usvoje po skraćenoj proceduri.

Po njegovom mišljenju, BiH se nalazi u prijelomnom trenutku, krenuti putem prosperiteta ili putem stagnacije i destabilizacije.

Što se tiče krize u državnoj vlasti, Ljubić smatra kako treba djelovati u skladu s karakterom BiH.

"BiH može funkcionirati i opstati samo kroz dogovor legitimnih predstavnika njena tri konstitutivna naroda. To je karakter BiH. To je duh Daytona i mi to samo i zastupamo, da se poštuje provedba izbornih rezultata. Naravno, mi ćemo raditi da se izborni rezultati provedu i da se Vijeće ministara BiH formira, ali to u suštini neće riješiti ništa ako se u BiH ne postigne temeljni konsenzus između predstavnika tri konstitutivna naroda o strukturi i budućnosti BiH", naglasio je Ljubić.

"Ono što je danas ovdje na sceni nije ohrabrujuće jer neodoljivo podsjeća na procese kojima smo svjedočili kasnih '80 i ranih '90, tijekom raspleta u bivšoj državi", dodao je on.

Što se tiče financijske krize u BiH, Ljubić je istaknuo da "građani BiH ne mogu ni pojmiti u kakvoj se ozbiljnoj financijskoj krizi BiH nalazi.

"U ovom su trenutku procjene da su deficiti u BiH preko milijardu maraka. Ustvari, ti se deficiti zapravo trenutno ne mogu ni izračunati jer nisu usvojeni proračuni", ustvrdio je Ljubić.

Dodao je kako su kao kolegij Parlamentarne skupštine BiH pokušali sazvati najodgovornije ljude u državi da se te stvari rasprave, no članovi Predsjedništva BiH nisu došli na taj sastanak, niti su poslali bilo kojeg svog predstavnika.

"U ovom se trenutku mora učiniti maksimalan napor da se usvoji proračun za ovu tekuću godinu da bi u slijedećoj godini mogli imati osnovu za privremeno financiranje ili naći načina kako da se to privremeno financiranje produži, inače dolazi do blokada čitave države", upozorio je Ljubić.

Odgovarajući na pitanje kakav je odnos između dva HDZ-a, Ljubić je kazao kako je
njegova stranka osnovana s misijom da se bori za jednakopravnosti Hrvata u BiH i za održivu BiH.

"U ovom razdoblju koje je uslijedilo nakon Općih izbora i kada je zaprijetilo potpuno izbacivanje hrvatskog naroda iz ustava, odnosno ugrožavanje naše konstitutivnost,i upravo odgovorno provođenje naše misije je bilo stupiti u jedna korektan sporazum sa strankom koja s nama dijeli izborni legitimitet hrvatskog naroda i mi samo na tom polju djelujemo", naglasio je on.

Dodao je kako je HDZ 1990 u svom programu zapisala da je hrvatska stranka bh. odgovornosti te da u to pravcu namjerava i djelovati. "Na unutarnjem planu za nas je poseban prioritet promjena ustava, a na vanjskom europska agenda", istaknuo je Ljubić.

Na današnjem Izvještajnom saboru HDZ-a 1990 bit će riječi o ključnim pitanjima koja su pred BiH i hrvatskim narodom, organizacijskim pitanjima stranke te unutarstranačkim izborima koji će završiti do proljeća slijedeće godine.

Fena