Dr. Franjo Topić o deložaciji kardinala Puljića: Ovo je gore od pljačke komunista!

...vrati obitelji čovjeka "koji je, kao pripadnik UDBA-e, špijunirao vrhovnog poglavara Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini".

- Najava deložacije dijela rezidencije vrhbosanskog nadbiskupa mitropolita Vinka Puljića za 17. studeni predsjedniku HKD Napredak prof. dr. Topiću donosi vrlo ružnu poruku, prenosi slobodna dalmacija.

-Dakle, ne samo da gospodinu kardinalu nema mjesta u Sarajevu i u BiH nego je to poruka i svim katolicima u BiH", smatra dr. Topić, napominjući da uvijek ima ono "ali..."

-Ne bih komentirao sudsku presudu, međutim, ne mogu a da ne kažem da osnovnu krivicu za ovo što se sada dešava gospodinu kardinalu, a što se dešavalo i ranije drugim osobama, neovisno od njihove nacionalnosti, i što će se dešavati i ubuduće, snose donosioci zakona, na osnovu kojeg se te nepravde i dešavaju", ističe Topić, za kojeg, inače, spomenuti zakon ima posljedice "gore nego što su one od komunističke pljačke..."

No, ima još jedna dimenzija tog zakona koju nova vlast, ukoliko hoće da bude respektabilna, smatra Topić, mora izmijeniti.

-A to je, za početak, dosljedno provođenje cjelokupnog zakona, i to istovremeno. Jer, onaj njegovo dio govori o tome da će se vlasnicima oduzete imovine dobiti zamjenske stanove, kao da se apsolutno nikoga ne tiče. Svi peru ruke od njega. Jednostavno kažu da stanova nema. Pa zar ne bi bilo normalno da se onda ne provodi i prvi dio zakona, kojim nositelji stanarskog prava stječu pravo na otkup. Bezobrazno je, povareno davati prednost i pravo bilo kome prije nego vlasnicima.

Nije li privatna imovina sveta? Izgleda, svugdje jeste samo ne i koda nas u BiH-konstatirao je dr. Topić. On je dodao kako ovo što je se dogodilo kardinalu Puljiću je i pljuska pred međunarodnom zajednicom, pred Vatkanom, podsjećajući na to kome se vraća sporni prostor u Kaptolu 7.

-To je obitelj čovjeka koji je kao pripadnik UDBA-e, špijunirao nadbiskupa. Ovo je samo još jedan primjer što je sve moguće kada se ne uradi ono što su već učinile druge države istočne Europe, odnosno ne provede lustracija-kazao je dr. Topić.

M. Landeka