DOŠAO I SVIBANJ Jedni se u HNŽ-u pitaju ka'će plaća za travanj, a pripravnicima nije uplaćen ni ožujak

Bankomat
Ilustracija

Stotinjak pripravnika i još toliko onih s ugovorom o djelu još uvijek čeka od Ministarstva financija HNŽ-a uplatu za ožujak.

U istome već neko vrijeme imaju problem sa serverom, te su u potpunosti izgubili bazu sa 6.000 proračunskih korisnika. Kako sve korisnike unose iz početka, nije izvjesno ni da će na vrijeme biti plaća za travanj, odnosno moguće je da i uplata za travanj bude akontativna, kao ona za ožujak.

Podsjetimo, plaća za ožujak isplaćena je po uzorku za veljaču, zbog čega su mnogi proračunski korisnici ostali uskraćeni za određeni iznos, osobito oni koji su bili na bolovanju.

Iz Ministarstva financija na naš pismeni i usmeni upit o kvaru na serveru šute, dok u izjavama za druge medije tvrde da će plaća biti na vrijeme. Govore li istinu znati ćemo za tjedan dana, budući da je isplata proračunskim korisnicima u HNŽ-u redovito oko 10-tog u mjesecu za prethodni mjesec, a bliži se i Bajram(13.5), što im stvara dodatni vremenski pritisak. 

Podsjetimo, u Ministarstvu HNŽ-a su u potpunosti izgubili bazu od 6.000 korisnika, te su tražili od knjigovođa škola i drugih institucija da ponovno upisuju djelatnike, kredite, podatke kako bi oformili bazu, bez koje ne mogu isplatiti plaće. Za toliku neozbiljnost nitko još nije niti javno prozvan. Napomenimo da je održivost financija, podizanje razine osobne i imovinske sigurnosti građana, jedan od prioritetnih ciljeva Vlade HNŽ-a za 2021., koja je eto dosežući valjda te ciljeve izgubila bazu s 6.000 proračunskih korisnika.