BAZA IZGUBLJENA, MINISTAR ŠUTI 6.000 proračunskih korisnika ponovno na unosu, u petak poslan dopis računovođama

Tipkanje
Freepik

Kvar na serveru u Ministarstvu financija nije samo običan kvar, već je, kako smo i pisali, izgubljena baza od 6000 proračunskih korisnika. Teret unosa izgleda neće snositi onaj tko je odgovoran za pad servera - ministarstvo - već računovođe proračunskih korisnika, budući da Ministarstvo financija nema ništa od podataka. 

U petak, pred kraj radnog vremena, računovođe srednjih škola su zaprimile mailove od djelatnika Ministarstva financija koje rade na programu da do ponedjeljka do 16 sati unesu u priložene tablice sve podatke o djelatnicima, kreditima, poreznim karticama i sl. Radi se o ogromnoj količini podataka koji će se upotrijebiti za uspostavljanje nove baze podataka, saznaje hercegovina.info. Isto je poslano i računovođama ostalih proračunskih korisnika.

Server nije u funkciji već mjesec dana, a sada se pojavila opcija da se za jedan i pol radni dan ponovno uspostavi baza.

Ministarstvo financija ne samo da nije vodilo brigu o održavanju servera i čuvanju podataka, nego su sav teret prebacili na računovođe proračunskih korisnika. Radi se o šteti sa nesagledivim posljedicama, koje će se vjerojatno još dugo morati ispravljati, a netko bi za ovu štetu morao odgovarati. 

Uz sve, doprinosi i porezi za 3. mjesec nisu uplaćeni. Postoje djelatnici koji su trebali ići u mirovinu i ne mogu od porezne  uprave dobiti potvrdu da su sve obveze izmirene jer uplata za 3. mjesec nije bilo. 

Vanjski suradnici i djelatnici koji rade po ugovoru o djelu, nisu ništa naplatili za ožujak. U međuvremenu, nitko iz Ministarstva financija se još službeno nije obratio nijednoj instituciji o problemu sa programom za obračun plaća, niti je uputio obavijest da će biti akontativne uplate plaća, da se ugovori o djelu neće uplatiti kao ni doprinosi.

Iz Vlade HNŽ-a ni na usmeni, ni na pismeni upit nisu odgovorili. Iz tvrtke Ping koja održava server upućuju na Ministarstvo financija koje šuti o kolapsu sustava. Proračunskim korisnicima plaća za ožujak isplaćena je po uzorku za veljaču, što su posebno osjetili oni koji su u veljači zbog virusa ili nečeg trećeg bili na bolovanju. Što će biti za travanj, te kada će se isplatiti razlika nitko još ne zna.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.