DONOSIMO POPIS BRUCOŠA Matematiku, politologiju i hrvatski jezik upisao po 1 student. Na nekim smjerovima pravi 'boom'

Sveučilište Mostar SUM

Na mostarskom Sveučilištu završen je prvi upisni rok, a na službenim stranicama objavljeni su rezultati srpanjskog razredbenog postupka. Brojke prijavljenih studenata prate trendove proteklih godina, tako da neki smjerovi stoje katastrofalno jer je te studije prijavilo po svega par studenata, a najugodnije se mogu osjećati pročelnici tehničkih smjerova (posebno elektrotehnika i računarstvo) te oni na odsjeku logopedije i psihologije.

Na Sveučilište kojem gravitira cijela Hercegovina, dijelovi Bosne te studenti iz Hrvatske ove godine se prijavilo oko 1900 studenata ako je suditi po prvom srpanjskom roku. Tu naravno treba oduzeti jedan postotak studenata s popisa budući da se dio njih prijavljivao na više fakultetskih smjerova ili na neke od fakulteta u susjednoj Hrvatskoj, dok će se nešto studenata na SUM ubaciti i u rujanskom 'prijelaznom roku'.

Sveučilište Mostar SUM

Sveučilište Mostar SUM

Sveučilište Mostar SUM

Sveučilište Mostar SUM
Sveučilište Mostar SUM

Iako je rijetkost da mladi u javnim ustanovama mogu računati na brz pristup i modernije tehnologije, sveučilišni SUMIT od ove godine je uveo elektronični upis na čijim preglednim stranicama javnost ima transparentniji uvid u izbor prijavljenih, odnosno kasnije upisanih studenata.

Među studentima koji se odluče za studiranje na mostarskom Sveučilište najviše će morati izdvojiti studenti dentalne medicine (semestar 2500 KM), a slijede medicina, farmacija, laboratorijska medicina te arhitektura i urbanizam (semestar 1500 KM). Zanimljivo je da se proteklih godina razvio studij medicine na engleskom jeziku, pa će tako stranci ili svi oni koji iz nekog razloga požele studirati medicinu na engleskom jeziku njih ili njihove roditelje to koštati 4500 EUR po semestru

Najjeftinij studij je 'agronomija' čija je semestralna cijena 700 KM, dok se većina studijskih smjerova i fakulteta kreće u rasponu od 750 do 1000 maraka.

Sveučilište Mostar SUM

Sveučilište Mostar SUM

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.