ŠOKANTNE BROJKE Velik broj studija s par studenata, ekonomiju upisalo 134 studenta manje, a izgleda da turizam nikoga ne zanima

Sveučilište u Mostaru
Hercegovina.info

Objavljeni su šokantni rezultati razredbenih postupaka (prijemnih ispita) za sve fakultete na mostarskom Sveučilištu za akademsku godinu 2022./2023.. Brojke ukazuju na sve manji broj brucoša, a neki smjerovi nemaju nikakva smisla budući da se upisalo 1, 2, ili 4 studenata.

Ekonomski fakultet

Najbolji pokazatelj trenutačnih trendova, odnosno nedostatka studenata kojima su uzrok neimaština i iseljavanje stanovništva je ekonomski fakultet. 'Ekonomija' je bila uvijek istovremeno i dobar i loš izbor za studirati jer unatoč velikom broju studenata na birou, s ekonomijom je lakše pronaći put na tržištu rada nego ako ste student povijesti umjetnosti.

Prije 7 godina na prijemnom ispitu koji se održao 8. srpnja, ekonomski fakultet na Sveučilištu upisalo je 176 studenata, a ove godine isti fakultet upisalo je 42 studenata. Osim manjka od 134 studenta u relativno kratkom razdoblju, studenti ne mogu ni računati na podršku Vlade Nevenka Hercega kao ranije. 2015. godine čak 70 studenata dobilo je potporu resornog ministarstva, a ove godine samo njih 10.

Filozofski fakultet

Još jedan fakultet popularnih smjerova poput politologije, socijalnog rada, novinarstva i sl. propada. 
Novinarstvo je upisalo svega četvero studenata, politologiju samo jedna studentica uz dopuštenje još troje studenata da se pridruže studiju ukoliko se odluče za to, a socijalni rad koji je prije desetak godina imao više stotine brucoša ove godine će pohađati 14 studenata. 

Ovaj fakultet je rekorder po studijskim grupama koje ove godine nemaju apsolutno nikakvog smisla obzirom na broj studenata. Tako će hrvatski slušati dvoje studenata na predavanju, a isto toliko i arheologiju. Latinski jezik i rimsku književnost unatoč činjenici što je dvopredmetni studij slušat će samo jedna studentica. Neki normalan oblik studiranja od svih studijskih grupa mogli bi imati logopedija i psihologija s po 50 studenata prve godine.

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Primjerice, studij agronomije na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu ove godine upisalo je svega 12 studenata, a studije prehrambene tehnologije 13 studenata.

Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti

Prava grozota dolazi s Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti. Naime, studij turizma i zaštite okoliša koji je nekoć upisivalo stotine studenata prve godine fakulteta, ove godine pohađat će svega 3 studenta, a 2 planira studirati izvanredno. Teško da će ove brojke ikoga od vladajuće kaste zamisliti, čak i ako i mi uzmemo u obzir, a i oni, da smo ipak kakva-takva turistička destinacija. No, puno lakše je palamuditi i organizirati konferencije o turizmu i zaštiti okoliša, a u međuvremenu studij propada.

Matematiku i razrednu nastavu je upisalo po četvero studenata na oba studija. Najmasovniji studij ove godine je, očekivano, informatika s 36 studenata, a kineziologiju je upisalo 32 studenata.

Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike

Ovaj fakultet je pokazatelj u kojem smjeru mladi ljudi idu i gdje se vide u životu.

Fakultet strojarstva upisalo je 46 studenata, za računarstvo je 'zagrijano' 83 studenata, a u elektrotehnici će se okušati njih 53.

Pravni fakultet upisalo je 36 studenata, Građevinski fakultet, kao još jedan tehnički fakultet bilježi zadovoljavajuće brojke pa su tako bogatiji za 58 studenata građevinarstva, 18 geodezije te 51 student arhitekture i urbanizma.

Treba napomenuti da se radi o prvom upisnom roku te preostaje još drugi upisni rok, ali u njega većina fakulteta ne bi trebala gajiti velike nade jer se radi o malom broju studenata koji u zadnji trenutak odluče promijeniti studij ili studijsku grupu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.