DOMAĆI PROIZVOĐAČI 'BiH uveze 12.000 tona sira koji se i ovdje može proizvesti'

sir
Unsplash

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH i petogodišnjoj analizi vanjskotrgovinske razmjene, u sektoru prerade mlijeka bilježi se količinski pad izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina od 13.000 t, dok je jedinična izvozna vrijednost u konstantnom porastu, rečeno je na sjednica Odbora prerađivača mlijeka i mliječnih prerađevina u BiH pri VTK BiH održanoj u prostorijama Mljekare Livno u Livnu, prenosi Fena.

Izvoz u 2022. godini iznosio je 115 milijuna KM i 67 tisuća tona, dok je uvoz iznosio 225 milijuna KM i 56 tisuća tona. Izvoz 2022. godine je u odnosu na 2021. godinu vrijednosno rastao za 13,5% , a uvoz za 29%.

U strukturi proizvoda koji bilježe pad na prvom mjestu nalazi se UHT sterilizirano mlijeko - 22,5%, maslac i mliječni namazi - 18,66, te sir 13,97%.

Izvozna i uvozna tržišta

Ključna izvozna tržišta za mlijeko i mliječne proizvode u 2022. godini bila su Crna Gora, Srbija, Hrvatska, Makedonija i Kosovo. Tržišta iz kojih se mlijeko i mliječni proizvodi uvoze, a kojim dominira uvoz sira bila su: Njemačka, Hrvatska, Slovenija, Austrija, Srbija i Mađarska.

'Mogu se proizvesti i u BiH'

"S obzirom na to da je sir proizvod koji dominira uvozom, značajno je spomenuti da je količinski i vrijednosni deficit ogroman. Na godišnjem nivou iz BiH se izveze 1.000 t sira u vrijednosti od 12 milijuna KM, a uveze 12. 000 t u vrijednosti od 114 milijuna KM. Uvozom dominiraju sirevi koji imaju perspektivu proizvodnje i u Bosni i Hercegovini. To su sir edamer, gauda, svježi, tvrdi i polutvrdi sirevi", istaknuto je.

Domaći proizvođači/izvoznici kroz Grupaciju godinama skreću pažnju i iniciraju izmjene i dopune legislativnog okvira prema nadležnim institucijama.

Sjednica Odbora prerađivača mlijeka i mliječnih prerađevina u BiH Vanjskotrgovinske komore BiH održana je u prostorijama Mljekare Livno u Livnu.

Sjednici su prisustvovali predstavnici najznačajnijih izvozno orjentiranih mljekara u Bosni i Hercegovini: Meggle BH Bihać, Mljekara Livno, Mlijekoprodukt Kozarska Dubica, Pađeni Bileća, MI 99 Gradačac , Milkos Sarajevo, Inmer Gradačac i Eko sir Puđa Livno.