DODIK PUT U IZOLACIJU Amerikance i Britance nazvao zlotvorima i prekinuo sve kontakte, brzo mu stigao odgovor

Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da ovaj entitet prekida svaki kontakt s osobljem američkog i britanskog veleposlanstva u BiH.

Dodik je ovo uradio, kako kaže, kao odgovor onima koji su spremni da "bacaju osiromašeni uranij".

"Mi smo danas na sjednici Vlade donijeli odluku da se prekida bilo kakav kontakat s osobljem britanskog i američkog veleposlanstva. To je naš odnos prema tim zlotvorima koji su spremni da koriste osiromašeni uranijum", rekao je Dodik komentirajući najavu da će London poslati u Ukrajini naoružanje koje sadrže osiromašeni uranij, prenosi Klix.

Podsjećamo, prošlog tjedna Dodik je najavio da je na sastanku vladajuće koalicije u RS-u dogovoreno da se sačini odluka koju će usvojiti Vlada RS-a i Narodna skupština tog entiteta o prekidu kontakta s veleposlanstvima SAD-a i Velike Britanije u BiH.

Tada je kao razlog naveo "antidejtonsko djelovanje američkih i britanskih diplomata i veleposlanstava, kao i njihovom miješanju u unutarnje stvari BiH".

Dodik je, inače, u više navrata neprimjerenim rječnikom govorio o veleposlaniku SAD-a u BiH Michaelu Murphyju.

Nakon današnje odluke, oglasili su se iz Veleposlanstva SAD u BiH.

"Današnja najava predsjednika Milorada Dodika da će Vlada Republike Srpske prekinuti kontakte sa službenim predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva još je jedan korak niz opasni put koji je odabrao – put izolacije i autoritarne vladavine. To je put koji ne koristi stanovnicima Republike Srpske, koje Dodik tvrdi da štiti.

Sjedinjene Američke Države imaju dugogodišnje radne odnose s institucijama Republike Srpske, a mi ćemo nastaviti pružati pomoć građanima Republike Srpske kao što smo to činili svih ovih godina.

Nećemo pomoći režimu koji koristi autoritarnu taktiku protiv vlastitog naroda ili koji koristi dobronamjernu stranu pomoć da podrži neustavne ili antidejtonske aktivnosti.

Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvaćanje autoritarnih lidera nanosi štetu Republici Srpskoj. Dodikovi očajnički potezi stavljaju pod hipoteku budućnost građana RS kako bi podržao svoj režim i korumpirane interese", naveli su iz Veleposlanstva SAD.