DODIK OTVORENO POSLUJE SA SINOM 'Prointeru' dva ugovora i stotine tisuća maraka bez PDV-a

Igor Milorad Dodik

„Prointeru“, IT natječajnoj tvrtki povezanoj s Igorom Dodikom, sinom predsjednika RS Miloradom Dodikom, Služba predsjednika RS upravo je dodijelila dva ugovora ukupne vrijednosti 217.985 KM bez uračunatog PDV-a. Toliko koštaju sustav za videokonferenciju i IP telefonija i centrala. Samo ova tvrtka imala je ponudu

Služba predsjednika Republike Srpske nevjerojatnom brzinom okonačava natječajne postupke. Na svaki poziv ponuđačima stigne po jedna ponuda, a predsjednik Milorad Dodik ne razmišlja mnogo, piše Žurnal.

Zanimljivo, na oba natječaja javio se samo „Prointer“ pa je „komisija Službe“ ocijenila da su itekako prihvatljive. Preporučeno je da ugovori budu sklopljeni. Kako nije bilo drugih ponuđača, tako ni žalbe nisu moguće. 

Desetine tisuća maraka vrijedni ugovori podijeljeni su, iako i javnost i ovdašnje pravosuđe zna da je predsjednik RS Milorad Dodik još 18. jula 2019. godine pred narodnim zastupnicima priznao obiteljsku povezanost s tvrtkom koja je na natječajima, za osam godina postojanja, dobila oko 1.000 ugovora vrijednih više od 230 milijuna KM: 

„Nije vlasnik ni ovlaštena osoba, ali jest suradnik u toj tvrtki i od toga ima prihode“.

Dodik se nije zaustavio na ovome. Ugovor za uredsku i računalnu opremu, bez da je prethodno natječaj podijelio na lotove, dodijelio je tvrtki „Sirius 2010“. 

I vlasništvo ove tvrtke dovodi se u vezu s obitelji Dodik.

„'Sirius 2010' osnivač je i 'Zekstre' Banjaluka, jednog od dva najveća dioničara 'Boske', čiju su privatizaciju 2008. godine potpisali tadašnji predsjednik Vlade RS Milorad Dodik i vlasnici kompanija 'Zekstra' i 'Delta' iz Beograda, Dragan Đurić i Miroslav Mišković“, podsjetio je nedavno portal Capital.