Dodijalo pajdi iz Švicarske, a kako i ne bi

žičara
Švicarski fizičar Edmond Offermann izvijestio je u ponedjeljak gradonačelnika Sarajeva Ivu Komšića da povlači svoju višemilijunsku donaciju za obnovu Trebevićke žičare, jednog od simbola toga grada koji je uništen u ratu od 1992. do 1995. i na čiju se obnovu uzaludno čeka puna dva desetljeća, zahvaljujući tipičnoj bosanskohercegovačkoj priči o različitim razinama vlasti koje uglavnom nisu u stanju surađivati.

Cijeli projekt obnove žičare, kojom se prije rata iz središta Sarajeva na uzvisine Trebevića stizalo za manje od petnaestak minuta, procijenjen je na oko dvanaest milijuna konvertibilnih maraka (oko 45 milijuna kuna), a Offermann je, doznavši za taj plan, odlučio pomoći njegovoj provedbi tako što će pokloniti čak 7,5 milijuna KM (29 milijuna kuna). Pritom je osigurao i donaciju rabljene kabinske uspinjače iz Švicarske uz ispravni pogonski mehanizam.

Grad je samo trebao riješiti pitanje vlasništva nad objektom, ishoditi potrebne dozvole i namaknuti ostatak sredstava.

Jedan od ključnih problema je taj što se nije znalo tko je za što nadležan jer su i općina Stari grad i Sarajevska županija i grad Sarajevo imali zakonska prava nad dijelovima zemljišta i infrastrukture pa se usuglašavanje među njima pokazalo nemogućom misijom.

Cijeli se plan stoga godinama gotovo da nije pomaknuo s mrtve točke, a gradonačelnik Komšić je u ponedjeljak ujutro slavodobitno objavio kako je nakon dva desetljeća riješeno pitanje upravljanja žičarom jer je napokon postignut dogovor s gradskim prometnim poduzećem (GRAS), koje je taj posao obavljalo prije rata.

‘Mi danas stječemo i službeno pravo graditi Trebevićku žičaru', kazao je Komšić novinarima ujutro, da bi koji sat poslije stigao ‘hladan tuš' u obliku obavijesti švicarskog donatora, kojemu je očito dosadilo slušati prazna obećanja i različite izlike za izostanak provedbe dogovorenog.

Prosinac 2015. bio je zadnji rok do kojeg je Offermann bio spreman čekati, što je jasno naznačeno i u memorandumu o razumijevanju koji je s Komšićem potpisao 2014. godine.

‘Memorandum o razumijevanju je odredio krajnji rok za ispunjenje ovih obaveza, a to je posinac 2015. Preuzete i za projekt ključne obveze nisu ispunjene s obzirom na to da gradska uprava nije izradila poslovni plan te osigurala potrebna dodatna financijska sredstva za realizaciju projekta, nije pripremila teren staničnih objekata za ugradnju nove elektromehaničke opreme, nije provela postupak za odabir najpovoljnijeg proizvođača te nije potpisala ugovor o nabavi i montaži opreme na trasi Trebevićke uspinjače', stoji u pismu dostavljenom Komšiću.

Offerman je sarajevskom gradonačelniku i njegovim suradnicima poručio kako mu se mogu javiti kad obave domaću zadaću, no nije zajamčio da će sredstva namijenjena sarajevskoj žičari tada biti dostupna.

Hina