Do Božića hrvatski TV kanal?

hrvatski tv kanal, Dinamo, Hajduk, mediji, glas koncila, kanal na hrvatskom jeziku, Hrvati u BIH, HDZ 1990, internet, HSP BIH, telmach, srpski film, titlovi, rtl, nova tv, zabrana, BIH, SP Brazil, tv signal, zatamnjenje, inicijativa, HTV, taksa, rtv pristojba, pristojbe, rtv bih, Hrvati u BIH, TV kanal na hrvatskom jeziku, kanal na hrvatskom jeziku

Kako doznajemo u ovom ministarstvu, do Božića će biti završen spomenuti dio posla, čime bi praktično bila otvorena vrata za ono što tek predstoji, a to je politički dio posla. Božidar Škravan, savjetnik ministra prometa i veza Rude Vidovića i koordinator povjerenstva, potvrdio nam je kako će izuzetnim naporima ovog tijela do blagdana biti završen tehničko-tehnološki, ali i programski projekti za novi radijski i TV kanal.

Politička odluka

Ono što sada ostaje je politička odluka Vijeća ministara, a onda i Parlamenta BiH, koji bi, pored ocjene ovog projekta, trebali odlučivati o nužnim izmjenama Zakona o RTV servisu, kako bi se omogućilo pravno formiranje četvrtog pravnog subjekta, uz postojeće RTV BiH, RTRS i FTV. Istodobno, izaslanik HDZ-a u državnom Domu naroda i bivši hrvatski član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović već pokreće proceduru pred Sudom za ljudska prava u Strasbourgu, kojim osporava određene odredbe sadašnjeg Zakona o javnom RTV servisu, smatrajući ih nepravednim prema hrvatskom narodu i njegovom pravu na informiranje na vlastitom jeziku.

Kako će reagirati Bošnjaci

S druge strane, u državnom Ministarstvu prometa i veza prilično su optimistični kada je u pitanju završetak posla oko novog kanala. Naime, već jedno vrijeme u međunarodnim krugovima se pojavljuju pozitivna razmišljanja o potrebi da i hrvatski narod ima pravo na informiranje i obrazovanje na hrvatskom jeziku. Pri tomu treba pojasniti kako je upravo Parlament BiH zadužio Vijeće ministara da izradi projekt kanala na hrvatskom jeziku, pa će svakako biti zanimljivo kako će, nakon što sve bude gotovo, glasovati bošnjački zastupnici i izaslanici, koji su od početka izražavali negativne stavove spram ovog pitanja. U međuvremenu, dok se ne usvoje potrebne izmjene zakona, koje će definirati četvrti pravni subjekt u Mostaru, privremeno će rješenje biti takozvani time-sharing iz Sarajeva, odnosno odmah će se moći pristupiti emitiranju programa.

Odbačen zahtjev

Podsjetimo kako je Ustavni sud BiH nakon tri godine čekanja odbacio zahtjev Ive Mire Jovića za ocjenu ustavnosti Zakona o javnom RTV sustavu. U međuvremenu, Jović je, vidno nezadovoljan ovom odlukom, počeo pripremati materijal kako bi ovu problematiku iznio pred Sud za ljudska prava u Strasbourgu.

dnevni list