DISKRIMINACIJA Žene ispod 45 godina u slučaju iznenadne smrti supruga nikada ne mogu dobiti mirovinu

Samohrana majka
Pinterest

U slučaju iznenadne smrti supruga, žene ispod 45 godina starosti nemaju pravo na mirovinu svog pokojnog supruga, odnosno bračnog partnera, niti je ikada mogu dobiti

Naime, iz nekoliko primjera u Federaciji, gdje su supruge iznenada ostale bez bračnog partnera, uočili smo da su te žene zaboravljene i diskriminirane. Tako žena kojoj je suprug preminuo kada je ona imala 45 godina, ima pravo na mirovinu, a 44-godišnjakinja nema pravo i nikada ga neće ostvariti. 

Ako žena nema djece koja bi koristila pravo dok ona ne navrši 45 godina, i ako nije proglašena nesposobnom za rad, neće moći nikada ostvariti pravo na obiteljsku mirovinu, potvrdili su nam praktične primjere i iz Federalnog zavoda za invalidsko i mirovinsko osiguranje.  

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović ističe kako se ovim zakonom radi diskriminacija prema ženama koje se nađu u ovakvoj situaciji.

"Nije nam se nitko obraćao po tom pitanju zato što su tu zakonske norme vrlo jasne. No, generalno mislim da tu postoji jedna diskriminacija prema tim ženama u tom smislu", jasan je Šatorović.

Žene i djeca u tom slučaju ostaju bez hranitelja i potrebno je naći način kako da se riješi njihov status i da steknu pravo na mirovinu.

"Supruga čiji je muž preminuo, a ukoliko ona radi, njoj ne treba mirovina. Međutim, ona koja ne radi ona je ostala bez hranitelja. One i njihova djeca ostaju bez sredstava za život. Mislim da bi se trebalo vidjeti način kako promijeniti te stvari da i te supruge imaju pravo na mirovinu prije 45 godine", kaže Šatorović za Hercegovina.info.

Žene postaju socijalni slučajevi kaže nam.

"Imajući u vidu takve situacije, ali i da se ne radi o velikom broju takvih žena, treba se naći modalitet kako da te žene steknu pravo na ono što je njihov suprug ostvario jer one u takvim slučajevima postaju socijalni slučajevi", rekao je Šatorović.

Vildana Džekman dugogodišnja je aktivistkinja, feministkinja i borkinja za ženska ljudska prava također ističe kako je riječ o čistoj diskriminaciji.

"Osobno kao aktivistica i kao žena, koja se sutra može naći u takvoj situaciji, smatram da je zakonska odredba koju ste naveli, totalno diskriminirajuća prema ženi. Tako ženu ostavite u stanju u kojem ona više nije "poželjna" za tržište rada. S jedne strane teško će pronaći posao, a s druge u tim trenutcima nije psihički sposobna za rad. Možda takva žena nije nikada radila, nema radno iskustvo i teško može onda pronaći posao i ako se odluči za to kako bi osigurala sebi neka sredstva. S druge strane možda nema mogućnosti da koristi mirovinu koja bi joj osigurala egzistenciju. To je jedno dodatno ekonomsko osiromašivanje žena da se one dodatno "uvlače u kuću", što je jedan patrijarhalni obrazac. Ne da im se prilika za ekonomsko osnaživanje", ističe Džekman za Hercegovina.info.

Istaknula je kako po ovom pitanju puno očekuje od političarki u Bosni i Hercegovini.

"Moramo zajednički raditi i podnositi inicijative. Žene koje su aktivne u političkom životu, zastupnice, također mogu pomoći da se progura izmjena zakona o radu. Važno je da zajedno radimo s vama medijima kako bi se podnijela inicijativa i da se takva izmjena usvoji", zaključila je Džekman.

Ono što je također nonsens u zakonu je činjenica da žena koja je trudna, a izgubila je supruga, ne ostvaruje pravo na obiteljsku mirovinu dok se dijete ne rodi.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.