DIREKTIVA EUROPSKE CENTRALNE BANKE Kamate bi mogle ponovno narasti u BiH

Kredit
Twenty20/Hercegovina.info

Nakon što je to uradila u srpnju, kada je kamatne stope povećala za 0,5 posto, Europska centralna banka (ECB) će i u rujnu, najvjerojatnije već u četvrtak, ponovo primijeniti istu mjeru i značajno povećati kamatne stope.

Raste zabrinutost

Ovu informaciju potvrdio je za Avaz direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić, koji pojašnjava da ECB kvartalno preispituje postojeće mjere za obuzdavanje inflatornih pritisaka u eurozoni.

"Svojim djelovanjem ECB utječe na razine kamatnih stopa na tržištu. U narednim danima bit će poznato hoće li se kamatna stopa za refinanciranje, koju određuje ECB, korigirati s 0,5 na 1,0 ili 1,25 posto. I dalje je izvjesno da će ECB povećavati stopu do nivoa od 2 posto prije kraja drugog kvartala 2023. godine. Zbog slabih efekata dosadašnjih mjera ne isključuje se ni mogućnost dodatnih korekcija i u tekućoj godini. Dok se pažnja usmjerava na smanjenje inflacije, rastući rizik za vodeće ekonomije, koji se veže za povećanje kamatnih stopa, postaju pad gospodarske aktivnosti i recesija", kaže Mahmuzić.

Posljedice se mogu očekivati i u BiH.

Mahmuzić kaže da, osim rasta inflacije koji je pogodio građane i gospodarstvo, raste i zabrinutost zbog rasta kamata za kredite koji su ranije ugovoreni i vezani za neku od referentnih stopa iz EU.

Važi preporuka

"I dalje važi preporuka da svi korisnici kredita moraju biti svjesni rizika od mogućeg rasta kamatnih stopa ako je ugovorena promjenljiva stopa. Vjerujemo da trenutne i moguće promjene nisu značajne za većinu korisnika, ali upućujemo na potrebu stalne komunikacije kreditora i korisnika", ističe Mahmuzić.

Dodaje da je Agencija posvećena zaštiti interesa građana, gospodarstva i subjekata bankarskog sustava te da su sigurnost i stabilnost bankarskog sustava ključni cilj. Tako je u uvjetima očekivanog rasta kamatnih stopa u prvom polugodištu zabilježen povijesno najniži nivo kamata na nove kredite u FBiH.