DF-ovci SLOBODNI DOK NE TREBA SPASITI SDA 'Komšiću jedna fotelja u Sarajevu bitnija od cijele Hercegovine'

Vlada HNŽ,Stjepan Bošković,ismet lulić,SDP BIH,HDZ BiH,HDZ 1990,Demokratska fronta,Milan Dunović,uhljebi

Zavrtanje ruku županijskom ogranku Demokratske fronte u odlučivanju s kim ući u koaliciju za sastavljanje vlade Hercegovačko-neretvanske županije sada tjera političke aktere u ovoj županiji na traženje novih kombinacija za skupljanje 20 zastupnika, odnosno dvotrećinske većine u Skupštini.

Hercegovina.info jučer je prvi donio sve mogućnosti za sastavljanje nove vlade koju će predvoditi HDZ koji je u pregovore ušao sa 11 ruku.

Potez DF-a najviše je šokirao izaslanike SDP-a koji su na njihove dvije ruke računali od samog početka pregovora. Naime, DF je javno priopćio kako svim svojim županijskim organizacijama daje odriješene ruke za pregovaranje o formiranju vlasti. Večer prije odluke o povlačenju u oporbu županijski odbor Demokratske fronte jednoglasno usvaja zaključak da u vlast žele sa HDZ-om, HDZ-om 1990, SDP-om i NiP-om. 

DF ovom odlukom skočio sebi u usta

SDP-ovci su složni, vrh stranke iz Tuzle i Sarajeva izvršio je pritisak na predsjednika fronte Željka Komšića da natjera Mirsada Klepu, predsjednika županijskog odbora ove stranke da zabrani zastupnicima Zoranu Mikuliću i Sedini Hejub sudjelovanje u vlasti bez SDA.

Kao inicijatora ideje Arman Zalihić vidi istaknutog člana DF-a, Dženana Đonlagića kojem je poručio: "Vaša sarajevska fotelja važnija je od cijele Hercegovine. Čestitam, spasili ste one koji su predali MUP HDZ-u, i pristali na odnos 7:5 u Vladi, sad se možete busati u patriotska prsa".

Na sličnom tragu je i šef izaslanstva SDP-a u ovoj županiji, Ismet Lulić koji za Hercegovina.info kaže kako je iznenađen odlukom DF-a:

"I tim ljudima iz DF-a je teško, teško im je sad da sjednu s nama. To je čisto spašavanje SDA. Prema mojim informacijama, ekipa iz Tuzlanskog kantona predvođena Dženanom Đonlagićem, Zlatanom Begićem, i Mahirom Mešalićem, koji su megafoni SDA  napravila je taj pritisak prema Komšiću koji ne odudara puno od njih u razmišljanjima i oni su donijeli tu odluku da zarad Tuzlanskog kantona u kojem će svakako pasti ta Vlada, oni tobože spašavaju državu. Nismo ovo očekivali ali što je, tu je, idemo dalje".

Podsjećamo na izjavu člana predsjedništva ove stranke Milana Dunovića koju je dao Agenciji Anadolija krajem prošle godine.

" Županijske organizacije DF-a imaju potpunu slobodu u odlučivanju, jer je tako definirano statutom".

Upitan je može li biti različito koaliranje na županijskoj razini u odnosu na državnu i entitetsku.

Apsolutno je moguće, zato što svaka županijska organizacija ima tu slobodu. Cijenili smo prilikom izrade statuta da je to produktivniji način funkcioniranja, jer na terenu, u županijama, svaka organizacija realnije može shvatiti potrebe građana u toj županiji koja je udaljena od Sarajeva, nego što to mogu oni iz centrale iz Sarajeva, time smo se vodili“, kazao je Dunović.

Pregovori na čekanju do petka

Članovi DF-a, kao ni predstavnici izaslanstva SDA, Edin Mušić i Džafer Alić nisu bili dostupni za komentar ali iz HDZ BiH kažu nam kako zbog novonastale situacije nastavak pregovora možemo očekivati u petak. Stjepan Bošković u ime izaslanstva HDZ BiH dao je partnerima nekoliko dana da vide s koliko ruku raspolažu.

"Vidjet ćemo kako će ova dva zastupnika u konačnici odlučiti i do toga trenutka ne mozemo prejudicirati ima li trojka sada 4 ruke ili 6 ruku. DF s nama svakako  nije pregovarao izravno nego kao dio tima koji vodi SDP. Sve dogovore smo odgodili do petka da se stanje malo smiri, ali u petak ćemo imati jasnu situaciju, ostajemo sa svima u pregovorima. Oni koji donesu potpise s kojima ćemo zajednički imati naših 14 i njihovih 6 ili 8, mi u konačnici bi trebali dobiti vladu", kazao je Bošković.

Na pitanje koga još računaju u tih 14 ruku odgovara: "Mislim na HDZ 1990 s kojima sve dogovaramo kroz HNS".

HDZ 1990: Ili će se stvari mijenjati ili mi nećemo sudjelovati

Predsjednik te stranke Ilija Cvitanović svjestan je da bi njihove tri ruke mogle biti presudne. 

"Nismo dosad pretjerano sudjelovati u razgovorima, ali mogli su se voditi malo ozbiljnije. Sad ćemo vidjeti u nastavku koji je plan. Naš stav je jasan, spremni smo biti dio rješenja ali ne pod svaku cijenu i ne da to ostane na principima kakvi su bili proteklih 20 godina. Ili će se stvari mijenjati ili mi u njima nećemo sudjelovati", jasan je Cvitanović. 

HRS: Nitko nas nije kontaktirao

Prvi koji su se povukli iz pregovora, proglasivši ih neozbiljnim i uz komentar da ne žele pomagati HDZ-u da spasi SDA bili su članovi Hrvatske republikanske stranke. Imaju jednak broj zastupnika u skupštini kao i DF i sada ruke njihovih zastupnika mogu biti presudne u slanju SDA u oporbu. Pitali smo Lulića je li SDP kontaktirao HRS i jesu li im oni uopće prihvatljiv partner? Lulić još vjeruje kako bi dvoje zastupnika DF-a moglo donijeti odluku o napuštanju stranke i pridruživanju Trojci iz statusa neovisnih zastupnika.

"Nije bilo kontakata sa HRS jer prvo želim obaviti razgovor sa ovim ljudima iz DF-a i vidjeti kako će oni dalje postupati. Nakon toga ne isključujem razgovor i sa HRS-om, da vidimo njihova razmišljanja jer su njihove izjave bile na tragu da ne žele spašavati SDA, ovo im je idealna prilika da ih ne spase".

Iz HRS tvrde, nitko ih nakon istupa predsjednika Slavena Raguža na BHRT-u nije kontaktirao. Raguž se u razgovoru sa novinarom Hercegovina.info pita je li uopće želja HDZ-a izbacivanje SDA iz vlasti. Boji se da ukoliko HDZ 1990 pristane na to, HDZ-u bi bilo najlakše formirati vlast s 3 zastupnika 90ke, 7 SDA i jednim iz NES-a. 

Vlast u HNŽ toliko je važna da se u blokiranju njezine uspostave očito ne biraju sredstva. Njezina važnost je tolika da se čak i više razine stranačkih hijerarhija i vjerskih zajednica nimalo diskretno uključuju u spašavanje nekih i izbacivanje nekih drugih. Vlast u ovoj županiji slatka je ne samo zbog ministarskih pozicija nego i zbog brojnih drugih županijskih institucija, agencija i službi gdje uhljebljenje u niskom startu čekaju najvjerniji stranački vojnici.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.