DETALJI SA SUĐENJA Obrana tvrdi i da ništa ne urade da optuženi mogu biti oslobođeni

Dženan Memić suđenje
Dženan Memić suđenje

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine najavilo je 88 svjedoka i 12 vještaka na početku suđenja Zijadu Mutapu i ostalima, optuženim da su kao organizirana grupa prikrivali dokaze u vezi sa stradanjem Dženana Memića 2016. godine. Obrane su u uvodnim riječima ocijenile da je pristup Tužiteljstva  u ovom predmetu selektivan i manipulativan, navodeći da se suđenje čak može okončati bez ijednog dokaza i prigovora s njihove strane.

"Zijad Mutap optužen je kao oganizator kriminalne grupe, a njegova kćerka Alisa Ramić, bivši šef Odsjeka za prometne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Sarajevske županije (MUP SŽ) Hasan Dupovac, policajac Josip Barić i radnik hotela Muamer Ožegović kao članovi grupe. Na teret im je stavljeno protuzakonito posredovanje, pomoć počininitelju nakon kaznenog djela, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza", javlja detektor.ba.

Optužnica ih tereti da su ova djela počinili kako bi prikrili stvarni način stradanja Dženana Memića, koji je 8. veljače 2016. zadobio povrede opasne po život u Velikoj aleji na Ilidži kod Sarajeva, a sedam dana kasnije podlegao.

Tužitelj Ćazim Hasanspahić rekao je u uvodnoj riječi da će svjedocima, vještacima i materijalnim dokazima izvan razumne sumnje dokazati odgovornost optuženih.

“Časni sude, čut ćete kako su podmetani određeni dokazi i to od policijskih službenika koji trebaju raditi na otkrivanju počinilaca”, kazao je Hasanspahić.

On je rekao da ne treba zaboraviti što se istraživalo u ovom predmetu i da je prošlo više od pet godina od stradanja Memića, a da pravosuđe nije dalo odgovor.

Obrana Mutapa i Ramić navela je da je Tužiteljstvo bilo krajnje selektivno u prikupljanju i predlaganju dokaza, te da su prekršene skoro sve zakonske odredbe koje se odnose na istragu.

Braniteljica Nina Kisić istakla je da se u optužnici ne spominje kojem su počinitelji optuženi pomogli i poslije kojeg djela.

“Ja vam sad tvrdim da se nalazimo u unikatnoj situaciju, da ja i kolege ništa ne uradimo…, mi smo spremni danas iznijeti završnu riječ i tražiti oslobađanje”, kazala je Kisić, napomenuvši da će obrana ipak aktivno sudjelovati u postupku.

Ermin Gačanović, branitelj Dupovca, smatra da će se ovaj predmet “prepričavati iz generacije u generaciju”, te da će se pokazati kako je “nastao i došao u Tužiteljstvo”.

On je naveo da je za izdavanje sudske naredbe za izuzimanje snimaka bilo potrebno mjesec i pol zbog sudskih propusta, ali da Tužiteljstvo to prešućuje.

Za Barićevog branitelja Kadriju Kolića optužnica je “sramota”, a petero optuženih je usvari petero oštećenih. On je rekao da tvrdnje o navodnom neizuzimanju krvave majice nisu točni.

Obrana Ožegovića je kazala da u ovoj fazi neće iznositi uvodnu riječ, ali je branitelj Selman Zijadić prihvatio navode drugih obrana.

Prema navodima optužnice, koju je pročitao tužitelj Dubravko Čampara, Mutap je kontaktirao Dupovca, koji je druge zadužio da pronađu Renault Clio zelene boje po svaku cijenu izuzev ubojstva, iako je znao da vozilo nije vezano za izvršenje djela.

U optužnici se navodi da je Dupovac bez sudske naredbe pribavio snimke video-nadzora s kuće Šerifa Konjevića i rezidencije Kuvajta, koji su pokrivali Veliku aleju, te da ih je pohranio na nepoznatu lokaciju. Na teret mu je stavljeno i da je u kantu za smeće bacio komade stakla izuzete sa lica mjesta.

Alisa Ramić, rođena Mutap, koja je u noći stradanja bila s Memićem, optužena je da je svjesno prikrila informacije o događaju, dajući privid da se ne sjeća događanja.

Bariću je na teret stavljeno da je u Kliničkom centru u Sarajevu obavio razgovor s Ramić bez ovlaštenja tužitelja, te da je prikupljene činjenice prikazao na različite načine. Optužen je i da je propustio izuzeti krvavu majicu od Ramić.

U optužnici se navodi da je Ožegović, radeći na recepciji hotela “Kristal” na Ilidži, namjerno izbrisao snimke u periodu od 8. do 11. veljače 2016. godine. Kako je navedeno, pripadnici policije su pregledavali tražene snimke kada je nestalo struje, a kada su se ponovno vratili, snimaka više nije bilo.

Na ročištu su se stranke izjasnile i o mjerama zabrane. Tužitelj Hasanspahić je rekao da je jedan svjedok fizički napadnut i da Tužiteljstvo to istražuje, mada ne tvrdi da je napad povezan s optuženima.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Branko Perić kazao je strankama da za naredno ročište pripreme dokaze u vezi s pitanjem nadležnosti Suda BiH, što osporavaju obrane.

Naredno ročište zakazano je za 14. listopad, kada je, uz ovo pitanje, predviđeno i saslušanje prvog svjedoka – Muriza Memića, oca stradalog mladića. Najavljeno je da će suđenje kasnije biti prolongirano mjesec i pol do dva, jer se drugooptužena Ramić treba poroditi.