DEMOGRAFSKE MJERE U HNŽ-u Žena koja čuva trudnoću sve lijekove plaća sama

utrogestan, lijekovi, Pozitivna lista HNŽ, Vlada HNŽ

Čitatelj iz Mostara obratio se našoj redakciji zbog, kako navodi, katastrofalnog odnosa i nebrige odgovornih u HNŽ-u prema trudnicama u toj županiji. Za hercegovina.info rekao je da mu je supruga trenutačno trudna i kako joj je zbog očuvanja trudnoće propisan lijek Utrogestan (hormon progesteron).

"Utrogestan se u HNŽ-u ne nalazi na pozitivnoj listi lijekova koji se mogu dobiti na recept tako da se mora plaćati puna cijena. Ništa ovo ne bi bilo sporno da isti ovaj lijek nije besplatan u skoro svim županijama u FBiH i da se isti nalazi na listi lijekova svih susjednih županija i RS-a tako trudnice u Širokom Brijegu (ZHŽ), Bugojnu (SBŽ), Livnu (HBŽ), Sarajevu (ŽS), Zenici (ZDŽ), Tuzli (TŽ), Nevesinju (RS) itd.. ne plaćaju ništa", dodaje naš čitatelj.

Njegova županija je jedna od rijetkih u kojoj se ovaj lijek potreban za očuvanje trudnoće mora plaćati.

"Samo u tri županije od ukupno deset u federacij se ovaj lijek mora plaćati, a to su Hercegovačko-neretvanska, Posavska i Bosansko-podrinjska županija. Također u svim zemljama okruženja se ovaj lijek nalazi na listi: Hrvatska, Srbija, Crna Gora...", nastavlja.

Trudnice koje moraju čuvati trudnoću u HNŽ-u nisi u zavidnom položaju jer su troškovi veliki.

"Kutija ovoga lijeka košta između 15 i 20 KM, ovisno o ljekarni. Mojoj supruzi kutija može trajati 5 dana tako da mjesečno najmanje za ovaj lijek trebamo izdvojiti cca 90 KM (neke trudnice i više), a sama terapija se obično sastoji i od drugih lijekova i dodataka pa mjesečni trošak za terapiju u našem slučaju iznosi nekih cca 150 KM. Supruga i ja srećom imamo financijske mogućnosti da si priuštimo ovaj lijek, ali veliki broj obitelji nema tu mogućnost i onda možete zamisliti kako je nekoj trudnici koja je svakako pod stresom zbog problema s trudnoćom i još se mora uzrujavati oko kupovine lijeka", navodi ovaj Mostarac koji se ipak nada da će u Vladi i Ministarstvu naći rješenja koja bi trudnicama olakšale, a ne otežale ionako teško i zahtjevno razdoblje u kojem se nalaze.

Inače, nasumičnim pozivom nekoliko ljekarni u Mostaru saznajemo da se lijek ne nalazi na pozitivnoj listi lijekova u HNŽ-u, te da se cijena kreće otprilike onako kako je naš čitatelj naveo. 

Podsjetimo, Županijska lista lijekova je sužena, s liste su izbačeni Plivini lijekovi, a ubačeni neki domaći, među kojima i lijek obitelji Kvesić iz Mamića. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.