"DEBELO BRDO I TURSKA MALA" Vlada HBŽ dala suglasnost za gradnju vjetroelektrana u Općini Kupres

Vjetroelektrana, vjetropark
Hercegovina.info

Na prijedlog Ministarstva gospodarstva, Vlada Hercegbosanske županije na današnjoj je sjednici usvojila Odluku o davanju suglasnosti na predloženi tekst Ugovora o koncesiji za izgradnju vjetroparka ”VE Debelo brdo” i ”Turska mala”, koji se nalazi na području općine Kupres.

Ugovor se zaključuje između Vlade HBŽ-a kao koncesora i gospodarskog društva Koncig iz Posušja kao koncesionara na razdoblje od trideset godina, isključivo i jedino u svrhu obavljanja elektroprivredne gospodarske djelatnosti proizvodnje, prijenosa, distribucije i trgovine električne energije za elektroenergetski objekt – vjetroelektrana, priopćeno je iz županijske vlade.

Instalirana snaga vjetroparka iznosit će 54,6 MW, a utvrđena je i jednokratna koncesijska naknada u novčanom iznosu od 24.044,41 marku, kao i godišnja (tekuća) koncesijska naknada koja će se obračunati u iznosu od 1,5 posto od ukupnog bruto prihoda ostvarenog proizvodnjom električne energije.

S ciljem preveniranja i sprječavanja nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama u Hercegbosanskoj županiji Vlada je, na prijedlog Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ, usvojila zaključak o osnivanju i rukovođenju Interresornog stručnog tima Vlade HBŽ za sprječavanje nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama u toj županiji.

Zadaća tima je izraditi plan prevencije i sprječavanja nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama u Hercegbosanskoj županiji koji bi trebao biti donesen u narednih 90 dana.

Vlada je donijela Odluku o odobravanju financijskih sredstava Gorskoj službi spašavanja u ukupnom iznosu od 40.000 maraka za nabavu opreme, obuke i za ostale troškove potrebne za redovitu djelatnost.

Financijska sredstva se raspoređuju Gorskoj službi spašavanja - stanici Hercegbosanske županije u iznosu od 25.000 maraka i GSS stanici Tomislavgrad u iznosu od 15.000 maraka.

Odobrena su financijska sredstava za potporu vjerskim zajednicama, koja su utvrđena u proračunu HBŽ-a u ukupnom iznosu od 100.000 maraka.

Usvojena je i Odluka o odobravanju financijskih sredstava u iznosu od 10.000 maraka nogometnom klubu „Troglav 1918“ iz Livna kao potpora održavanju nogometnog kampa „Zlatko Dalić“ i humanitarnog sportsko-glazbenog spektakla „Srce Livna 2023“ koji se drugu godinu organiziraju u okviru programa „Livanjsko ljeto“.

Također, usvojena je Odluka o odobravanju financijskih sredstava u iznosu od 15.000 maraka udruzi za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“ Tomislavgrad, kao potpora za pokroviteljstvo desete revije tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.

Za održavanje jubilarnog dvadesetog livanjskog moto susreta u organizaciji Moto kluba „Vukovi“ iz Livna, odobrena su financijska sredstva u iznosu od 5.000 maraka.

Usvojena je i Odluka o odobravanju financijskih sredstava u iznosu od 5.000 maraka Društvu hrvatskih književnika Herceg Bosne Mostar, kao potpora njihovom djelovanju i radu te za objavu Leksikona članova DHK HB koji se objavljuje u povodu trideset godina postojanja Društva.