DEAN KOTIGA „Kviz je za mene bio primarno igra, onda je postao posao, a sada se tješim da je posao koji je i igra"

kotiga

U svijetu televizijskih kvizova, ime Dean Kotiga postalo je sinonim za inteligenciju, šarm i dozu sarkazma. Svoj put je počeo još kao tinejdžer, briljirajući na malim ekranima i nadmašujući sva očekivanja. Ovaj karizmatični Istrijan zbog svog smisla za humor i nepopustljivosti postao je miljenik publike a iza sebe ima vojsku fanova. Novinarka portala hercegovina.info sinoć je imala priliku razgovarati s ovim „najvećim lokalnim, ako ne i regionalnim influencerom“, evo i što smo doznali.

kotiga

Interes za kvizove razvio je još tijekom najranijih dana

„Mama mi je uvijek pričala da sam počeo čitati već s dvije godine, što se meni kao roditelju trogodišnjaka čini kao suludo jer moj sin još uvijek ne čita. Prije sam se znao zapitati 'pa koji je problem s njim ', jer još uvijek ne čita, međutim u razgovoru s ostalim roditeljima shvatio sam da trogodišnjaci uglavnom ne čitaju i da je to sasvim normalno“, izjavio je Kotiga za Hercegovina.info

Kako nam je objasnio, njegov kvizaški put započeo je vrlo rano, jer je oduvijek duboko u sebi imao želju za znanjem. „Moji mi kažu da sam zapravo tijekom prvog kviza koji sam pratio, a koji se zvao „Brojke i slova“, naučio i čitati i zbrajati. Kviz je zapravo oduvijek dio mog života“. Fascinacija kvizovima samo je posljedica općenitog interesa prema znanju kao takvom, a kako nam je rekao ta strast je zarazna jer ne prestaje oduševljavati. Iako su sva pitanja i odgovori na kvizovima, esencijalno gledano, ista, svaki kviz pruža potpuno jedinstveno iskustvo.

kotiga

Podsjetimo se da je Kotiga kada je imao samo 18 godina, zablistao i privukao pažnju porazivši natjecatelje koji su bili dvostruko stariji od njega u emisiji „Kviskoteka“. Osim što se natjecao, također je bio autor pitanja za HRT-ove popularne kvizove poput „Tko želi biti milijunaš“, te „Jedan protiv sto“ i „Sve u sedam“. Upitali smo ga i kako gleda na kvizove, kao na zabavu ili posao? „Kviz je za mene bio primarno igra, onda je postao posao, a sad je zapravo posao za kojega se ja tješim da je igra“, odgovorio nam je kroz smijeh.

Nije tajna da je talentirani Kotiga postao omiljen među gledateljstvom od samih početaka prve sezone kviza „Potjera“, što zbog preciznih odgovora kao i zbog duhovitih i pomalo sarkastičnih dosjetki, a za Hercegovina.info objasnio je kako nema previše vremena za slobodne aktivnosti. „Iskreno, bavim se samo kvizovima, na ovaj ili onaj način.

kotiga

Što bi talijani rekli 'pašta na 350 načina ', ili portugalci 'bakalar na 365 načina', tako i ja. Ponekad sam u ulozi sastavljača pitanja, ponekad kao igrač, ponekad kao voditelj… Na žalost ili na sreću, kviz je postao velik dio mog života i nekako sam neodvojiv od toga“, našalio se. Kako nam je rekao, osim kvizova ima dugu listu stvari koje obožava, ali koncerti i putovanja su na prvom mjestu. Osim njih, obožava i druženja, kartanja, igranja te iskreno smijanje i zajedničko glupiranje.

Nije tajna da je talentirani Kotiga postao omiljen među gledateljstvom od samih početaka prve sezone kviza „Potjera“, što zbog preciznih odgovora kao i zbog duhovitih i pomalo sarkastičnih dosjetki, a za naš portal se osvrnuo i na njegovu prepoznatljivu uzrečicu „Odlična fora“. „To mi je jednostavno jedan dan sinulo i pokazalo se kao 'ooooodlična fora', jer su se ljudi jako brzo uhvatili za nju i to mi je jako drago čuti“, dodao je.

kotiga

Dean je s vremenom postao prava zvijezda ne samo na malim ekranima, već i na društvenim mrežama poput Instagrama i TikToka. Ovaj popularni „lovac“ iz HRT-ova kviza, ujedno i „najveći lokalni, ako ne i regionalni influencer“, u samo godinu dana bavljenja društvenim mrežama postigao je veću popularnost nego u sedam godina po kvizovima. Kako nam je objasnio, danas je gotovo poznatiji po Instagramu nego po kvizu, a to mu čak nije toliko drago.

Podsjetimo se, ovaj lovac ”Superpotjere” u kvizu je objavio da postaje otac na oduševljenje svih u studiju. O svom ljubavnom životu rijetko govori, ali zato o sinu Ivi priča u superlativima i stiče kako je on nešto najbolje što mu se dogodilo u životu. „Što se tiče ljubavnog polja, glumim da nešto znam, ali ne znam ništa, ali snalazim se. Pa kud koji mili moji“, zaključio je razgovor za hercegovina.info ovaj karizmatični Istrijanin. 

Inače, sinoć je u hotelu Bigeste u Ljubuškom održan pub kviz čiji je voditelj i kreator pitanja bio sam Dean Kotiga. Interes je bio izniman, što potvrđuje činjenica da su prijave popunjene u rekordnom roku, a kako su za naš portal kazali organizatori, bilo je potrebno manje od 12 sati od objave da se dvorana popuni do posljednjeg mjesta. Ni sam Dean nije očekivao ništa manje, “Imali smo tu sreću i žalost da nam se prijavilo preko debelo 100 ekipa, tako da bi tu bilo materijala za tri do četiri kviza, do čega se nadam se jednom doći, bit će prilike, nadoknadit ćemo”.

kotiga

Ekipa „Rogotinaikos“ osvojila je prvo mjesto s fantastičnim rezultatom od 45 bodova od ukupno 50. Slijedi ih ekipa „Op Šic“ koja je zauzela drugo mjesto s visokih 43 boda, a na trećem mjestu smjestila se ekipa „Jedva se okupili“ s ukupno 42.5 boda.  Napomenimo, ovaj pub kviz se održao u sklopu proslavljanja Dana Grada Ljubuškog, a organizirali su ga Turistička zajednica Ljubuški i HKD Napredak podružnica Ljubuški.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.