DARIO SESAR Ministar gospodarstva ŽZH radije će prekršiti zakon nego objaviti imena i broj savjetnika

Dario Sesar
HŠK Posušje

Potaknuti pisanjem nekih portala o plaćanju savjetnika u ministarstvima u Vladi ŽZH, posebno o indicijama da se iz županijskog Ministarstva gospodarstva plaćaju određeni igrači i dužnosnici HŠK Posušje, što su iz kluba demantirali, novinari Hercegovina.info odlučili su istražiti koliko je savjetnika zaposleno pri Vladi i ministarstvima u Županiji Zapadnohercegovačkoj i tko je sve na županijskom proračunu u funkciji savjetnika ministra gospodarstva ove županije, Darija Sesara.

Da se vratimo na početak. U siječnju portal Dnevno donosi ekskluzivnu informaciju kako je ministar Sesar, nekadašnji predsjednik, a današnji član uprave ovoga hercegovačkog premijerligaša u svoj kabinet zaposlio dvojicu nogometaša HŠK Posušje!

Portal objavio, nogometni klub demantirao

Portal se pritom poziva na izjavu visokorangiranog člana HDZ-a koji im je tu informaciju dostavio. Pod uvjetom anonimnosti za ovaj je portal kazao: “On dva momka drži na plaći kod sebe u ministarstvu kao savjetnike. To nije normalno. Njihove bruto plaće su godišnje dosta velike, znači iz županijskog proračuna se godišnje daje ogroman novac da bi Sesar financirao svoje hobije”, govori on novinaru i dodaje: “Nitko nije protiv nogometa i protiv hrvatskih klubova u Premijer ligi BiH, ali ovakav način financiranja je neprihvatljiv i nenormalan i to traje već neko vrijeme”.

Nedugo nakon objave članka, stigao je demant iz nogometnog kluba Posušje:

"Najoštrije osuđujemo lažno izvještavanje pojedinih portala o angažmanu nogometaša našeg Kluba kao savjetnika u Ministarstvu gospodarstva ŽZH. Odgovorno tvrdimo da ni jedan naš nogometaš nije angažiran kao savjetnik u Ministarstvu gospodarstva niti u bilo kojoj drugoj instituciji Županije Zapadnohercegovačke. Ne znamo koji su razlozi ovakvih bolesnih laži i izmišljotina na osobe koje ulažu velike i nesebične napore za dobrobit našeg Kluba.Ako su oni političke naravi, takvima poručujemo da se HŠK Posušje nikada nije bavio politikom i da u upravljačkim strukturama Kluba sjede ljudi koji rade na dobrobit Kluba i da veliki dio njih nema nikakve veze s politikom. Također, poručujemo da su dobro došli svi oni koji mogu pomoći, kako bi Klub bio još jači, bez obzira na političko opredjeljenje.

Ako je razlog medijski reket autora ovih gnjusnih laži, isto im poručujemo da su pogriješili adresu.Kako je HŠK Posušje ovim izmišljenim tvrdnjama pretrpio financijsku štetu i ugled, protiv vlasnika i urednika portala, koji su objavili lažne informacije, podnijeti ćemo prijavu nadležnim organima. Isto tako, obavještavamo sve naše navijače i javnost da ćemo Klub od ovakvih i sličnih laži braniti svim pravnim sredstvima", priopćili su iz HŠK Posušje.

Iako se uz ovaj demant očekivalo i da će članak demantirati i sam ministar, on, kao ni njegovo ministarstvo nisu se oglašavali.

Vlada ŽZH ne zna koliko ukupno savjetnika ima na plaći

I nakon tog demanta, javnost u Zapadnoj Hercegovini ostala je uskraćena za jedinu pravu informaciju.

Koliko je savjetnika u Vladi ŽZH na plaći, koliko je savjetnika u kojem ministarstvu i koje su im kompetencije?

Odlučili smo poslati upit o broju savjetnika prema Uredu predsjednika Vlade ŽZH, Predraga Čovića.

Upit je glasio:  "Molimo Vas da nam dostavite popis svih savjetnika u ovoj Vladi čija se imena nalaze na platnim listama ministarstava. Ovaj upit šaljemo kako bismo preciznim i točnim informacijama obavijestili i umirili javnost, te uklonili svaku sumnju na transparentnost rada Vlada ŽZH, kao i HŠK Posušje".

vlada zzh
Zgrada Vlade ŽZH

Iz ureda predsjednika Vlade ŽZH stiže odgovor: "Informiramo Vas da Ured predsjednika Vlade Županije Zapadnohercegovačke ne raspolaže podacima o savjetnicima u ministarstvima koja su u sastavu Vlade Županije Zapadnohercegovačke, stoga vas upućujemo da se za tražene podatke obratite pojedinačno svakom ministarstvu".

Naime, savjetnike ministar imenuje rješenjem i za imenovanje mu nije potrebna suglasnost predsjednika vlade niti nekog drugog resora. Neobično je ipak da predsjednik Vlade nema podatke o broju savjetnika u Vladi koju vodi, no dobro.

Odlučili smo tražiti pojedinačne podatke iz Ureda predsjednika Vlade, te iz ministarstava pravde, gospodarstva i financija ove županije.

Uz pozivanje na Zakon o slobodi pristupa informacijama, zatraženo je da nam se dostavi popis savjetnika koji su na platnoj listi, kako Ureda predsjednika Vlade, tako i pojedinačnih ministarstava.

Iz svih ministarstava dobili smo odgovor, iz Sesarovog kabineta šutnja

Odgovore smo od svih dobili unutar pet radnih dana, jedino iz Ministarstva gospodarstva ŽZH kojim upravlja Dario Sesar, poznat po aferi sa sinovom stipendijom iz Republike Hrvatske već puna dva mjeseca odbijaju postupiti sukladno zakonu.

Prvi upit poslan im je 18. siječnja 2024. godine, zatim im je poslan podsjetnik da krše zakon 29. siječnja, te im je nedugo nakon toga upućen i telefonski poziv. Sve su to iz ovoga ministarstva odlučili ignorirati, unatoč činjenici da na taj način krše zakon i daju loš primjer i katastrofalan imidž samoj instituciji Vlade ŽZH.

Što se savjetnika u ostalim institucijama tiče, u Uredu predsjednika Predraga Čovića zaposleno je dvoje, savjetnika za gospodarstvo i financije, te savjetnika za medije i odnose s javnošću.

Ministarsvo pravosuđa na čijem je čelu Vjekoslav Lasić, ima tri zaposlena savjetnika, jendoga za upravu, jednog za pravosuđe i ekonomske poslove i jednog za medije i odnose s javnošću.

Ministrica financija ŽZH Blagica Leko ima dva savjetnika, jednog za poslove pripreme i izvršavanja proračuna, a drugog za mikroekonomsku i fiskalnu politiku.

Plaća savjetnika u Vladi ŽZH iznosi oko 1500 KM neto, odnosno nešto preko 2000 KM bruto.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.