DANAS ODLUKA Sutra bi mogao biti usuglašen kolektivni ugovor kojeg traži oko 4 tisuće zdravstvenih djelatnika u HNŽ

Prosvjedna šetnja zdravstvenih djelatnika

Premijerka Vlade HNŽ na današnjoj sjednici Skupštine HNŽ-a obratila se zastupnicima, ali i javnosti oko novog kolektivnog ugovora te najavila da bi se već sutra mogao riješiti problem zbog kojeg je 4 tisuće zdravstvenih djelatnika u HNŽ stupilo u generalni štrajk.

"Odmah po preuzimanju dužnosti nova Vlada je imenovala novi pregovarački tim. Na prvoj sjednici Vlade smo donijeli zaključak kojim smo zadužili sve zdravstvene ustanove da nam po prijedlogu novog kolektivnog ugovora dostave iznos sredstava potreban za novi kolektivni ugovor. Temeljem tog istog zaključka, zadužili smo i ZZO HNŽ da se očituje o stanju sredstava za rebalans i za financijski plan 2024. u odnosu na povećanje usluge zdravstvene zaštite, a temeljem povećanja cijene rada po kolektivnom ugovor.

Nažalost, do jučer smo čekali izračune zdravstvenih ustanova i zbog raznoraznih nerazumijevanja primjene kolektivnog ugovora, odnosno promjene osnove koeficijenta i primjene koeficijenta na liječnike jer ne mogu u jednoj zdravstvenoj ustanovi biti dva različita koeficijenta na plaću. Te podatke smo jučer dobili i mogu vas izvijestiti sukladno tome da je kolektivni ugovor 44 milijuna maraka za naredne dvije godine.

Danas imamo sastanak s pregovaračkim timom, a čekamo i odgovor ZZO-a kojima je rok do 12 sati nakon čega ćemo donijeti konačan stav po ovom pitanju i ako se usuglasimo, sutra ćemo na sjednici Vlade dati suglasnost na novi kolektivni ugovor", kazala je Buhač na početku osme sjednice.

Podsjetimo, zdravstveni djelatnici 2. studenoga stupili su u generalni štrajk kako bi natjerali vladajuće na dogovor o novom kolektivnom ugovoru u kojem traže povećanje plaće za 30 posto, ali i poboljšanje radničkih uvjeta. 

Oko 4 tisuće zdravstvenih djelatnika 20 dana je u generalnom štrajku, a veliki broj građana i pacijenata ostao je bez obveznog zdravstvenog osiguranja i svega što ima pripada od usluga. Sindikati glavnim krivcem smatraju bivšeg premijera Nevenka Hercega te bivšeg ministra zdravstva Gorana Opsenicu jer se šest mjeseci nisu obratili sindikatu, a niti radili ono što im je zakonska obveza - zaustaviti generalni štrajk.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.