Dan neovisnosti u najovisnijoj zemlji na svijetu

Dan neovisnosti
Hercegovina.info

Prvi ožujka proslavljamo nezavisnost Bosne i Hercegovine od Socijalističke federativne republike Jugoslavije.

Datum je to referenduma za neovisnosti, koji je održavan 29. veljače i 1 ožujka.  

Pravo glasa su imali svi punoljetni građani Socijalističke republike Bosne i Hercegovine, a pitanje je bilo “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Hrvati i Bošnjaci su rekli “Za”, dok je veći broj Srba bojkotirao referendum.

Gdje smo danas? Bosna I Hercegovina prema zadnjem popisu ima cca. 3,5 milijuna stanovnika, od čega je pola milijuna starijih od 65 godina. Brojimo i 401 846 nezaposlenih. U siječnju smo izvezli 866 milijuna maraka, a uvezli 1 milijardu 236 milijuna maraka robe, među kojom je i ono što smo mogli proizvesti na svojim ognjištima – mlijeko, jaja, meso, duhanski proizvodi.

Nezaustavljivo napuštamo svoja ognjišta, sve je manje djece u školama. Politika se već nekoliko desetljeća zaokupila sobom, dok se temeljnim poslanjem, životom običnog građanina ne bavi. Jedina smo zemlja u okruženju u kojoj se kampanje vode nacionalnim sukobljavanjem, a ne programima.

U isto vrijeme imamo šume i vode kakvih nigdje nema, stranci plaćaju život koji trbuhom za kruhom svakodnevno napuštamo. Samo katolika je godišnje oko 14 tisuća manje.

I sretan ti dan neovisnosti, najovisnija zemljo na svijetu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.