VIDEO  DAN JE BORBE PROTIV KORUPCIJE Podsjećamo na naš najčitaniji istraživački projekt u 2023.

Afera peti kat

Najplodniji članci portala Hercegovina.info u ovoj godini bili su o aferi Peti kat. Ona je predmet u Tužiteljstvu HNŽ, istragu vodi SIPA, kojoj smo ustupili svu dokumentaciju prikupljenu prilikom izrade članaka.

Vezano uz aferu pojavio se još jedan predmet, a to je predmet u kojem sin Rade Bošnjaka revoltiran našim člancima premlaćuje bivšeg radnog kolegu Damira Martinca, misleći da on odaje informacije. Na ročištu o izjašnjenju krivnje kazao je da nije kriv. Raskolio se tada HDZ u HNŽ-u zbog ove afere, te još nije imenovan direktor ZZO. 

Kako smo razotkrili 'Peti kat'

10. siječnja objavljujemo naš prvi članak "Kako je Rade Bošnjak tajno gradio paralelni IZIS pod šifrom „Peti kat
 
Bošnjak je gradio novi sustav IZIS-a težak više od dva milijuna maraka. Posao je 'povjerio' tvrtkama na petom katu Vitalisa. Sve to saznajemo od izvora iz Zavoda, koji ukazuje na sporne radnje ravnatelja ZZO-a, gdje je i sam radio, te bio upoznat s postupcima ravnatelja.

Ravnatelj je dakle godinama tajno gradio paralelni Intergrirani zdravstveni informacijski sustav, planirao više od dva milijuna za nabavku istog, te nakon toga krenuo u raspisivanje javnog poziva, prekršivši tako niz zakona. 

1. veljače 2023. nalazimo direktnu poveznicu Rade Bošnjaka i tvrtki s Petog kata. Isti dan nekretnine su na adresi Ulica kralja Držislava 8 uknjižili sin ravnatelja ZZO-a Rade Bošnjaka Mario i jedan od osnivača tvrtke Infoherc Ivo Bandić, koja je gradila paralelni IZIS na petom katu Vitalisa. Radi se o apartmanima nazvanim Kings's Street Apartments.


7. ožujka 2023. objavljujemo audio zapis Rade Bošnjaka u kojem spominje Peti kat i direktno ga uvezujemo s ovom aferom "Ovaj sa pod funkcionalnostima i tako dalje, da imamo napisano točno upotrebljivu strukturu što je to što smatramo razvijeni softver. Znači razvijen softver znači da imamo sve na 'Petom Katu' ono što funkcionalno sada egzistira u IZIS-u. Je l' tako?"


14. ožujka 2023. objavljujemo da se radilo o dobro uhodanom projektu s kojim je veze imala i HDZ-ova IT muzara 'Katarina' d.o.o. Tvrtka kojoj je na čelu prezimenjak Dragana Čovića, a koja uživa brojne ugovore s institucijama u koje kadrovira HDZ BiH bila je vlasnica petog kata zgrade u kojoj se nalazi 'Vitalis', a na kojem su djelovale tvrtke 'TripleS' i 'Infoherc'. Čak se Katarinin mail navodi kao kontakt adresa ovih tvrtki.

11. travnja 2023. objavljujemo da Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) ispituje u Sarajevu aktere afere 'Peti kat', koja je potresala Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ). Prema saznanjima portala Hercegovina.info ključne osobe uključene u aferu 'Peti kat' već su dale izjave istražiteljima. Tužiteljstvo HNŽ potvrđuje da je formiran predmet u ovom slučaju. 

19. prosinca zakazano je pripremno ročište po tužbi Rade Bošnjaka protiv našeg portala, vlasnika i urednice, klasična SLAPP tužba protiv portala, gdje spomenuti traži nadoknadu za duševne boli. 


Pripremili smo VIDEO, dronom snimili lokaciju događanja i kratki opis što smo radili, premda je članaka o aferi bilo daleko više: 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.