Dalipagić o pojeftinjenju roaminga: Naša obaveza je da brinemo i o interesima telekom operatera

saša dalipagić, saša dalipagić

Zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH, koji je igrom slučaja i vršitelj dužnosti državnog ministra, Saša Dalipagić kazao je za Klix.ba kako su Regulatorna agencija za komunikacije (RAK), entitetska ministarstva i telekom operateri izrazili negativan stav prema kratkom roku za implementaciju sporazuma o pojeftinjenju roaminga.


Čiji je stav iznio predstavnik Bosne i Hercegovine kada je tražio odgađanje pojeftinjenja roaminga? Da li se prije konsultirao s vama ili je iznio vaš stav?

U proteklom razdoblju institucija Europske komisije pokrenula je inicijativu konkretno - DG CONNECT, u suradnji i uz podršku Vijeća za regionalnu suradnju - RCC na izradi novog "Sporazuma o smanjenju cijena roaming usluga u regionu Zapadnog Balkana". Novi Sporazum proizlazi kao jedna od obveza iz prihvaćenog Višegodišnjeg akcijskog plana za unapređenje regionalnog prostora Zapadnog Balkana, za oblast Digitalnog integriranja/transformiranja, koji su prihvatili i potvrdili lideri u regionu Zapadnog Balkana, u Trstu, 12. lipnja 2017. godine, kao i Digitalne agende za Zapadni Balkan, potpisane 17. maja 2018. godine u Sofiji.

Na svim sastancima do sada, uz konzultacije sa mnom, sudjelovali su i predstavnici našeg ministarstva koji su na tim sastancima predstavljali Bosnu i Hercegovinu, odnosno institucije i subjekte koji se bave pružanjem usluga u mobilnim komunikacijama. To je inače princip Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i moj osobni, da u svim kontaktima s međunarodnim organizacijama uvijek predstavljamo interese Bosne i Hercegovine i njenih građana, a ne naše osobne stavove.

Naime, nakon prijedloga institucija Europske komisije da se sporazum o smanjenju cijene roaminga potpiše na digitalnom samitu u Beogradu 4. i 5. travnja 2019. godine, a da stupi na snagu 1. lipnja 2019. godine, ministarstvo je putem svog sektora za komunikacije više puta obavljalo konzultacije s Resornim entitetskim ministarstvima, RAK-om (Regulatornom agencijom za komunikacije) i telekom operaterima. Svi oni su ne osporavajući potrebu potpisivanja sporazuma izrazili svoj negativan stav prema kratkom roku za implementaciju tog sporazuma od nepuna tri mjeseca, smatrajući da u tom roku ne mogu biti spremni za primjenu sporazuma, tehnički, organizacijski, niti financijski, jer već imaju usvojene financijske planove za 2019. godinu. To sve iz razloga ako se zna da su za usuglašavanje ukidanja roaminga zemlje Europske unije imale rok od punih 10 godina.

Zbog čega se Ministarstvo komunikacija i prometa (MKP) BiH stavilo u zaštitu interesa telekom operatera, a ne građana BiH koji plaćaju uposlenike MKP da rade u njihovom interesu? Kako je moguće da državni službenici MKP brane ostanak ili poskupljenje naknada?

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine ne stavlja se samo u zaštitu interesa telekom operatera, već zastupa i interese svih građana Bosne i Hercegovine.

Ne treba zaboraviti da je u kompanijama telekom operatera zaposleno više tisuća također građana Bosne i Hercegovine te da te kompanije uplaćuju znatna sredstva u porezne, zdravstvene i mirovinske fondove. Kako se dva od tri operatera nalaze u većinskom državnom vlasništvu, naravno da je naša obveza da brinemo i o njihovim interesima, posebice ako znamo da su u posljednjih desetak godina telekom operateri iz svoje dobiti kroz projekte GSM i UMTS uložili znatna sredstva za izgradnju infrastrukturnih objekata u Bosni i Hercegovini.

Dakle, ako dozvolimo da se temeljno ugrozi poslovanje telekom operatera, također postoji opasnost da u cilju zaštite svog poslovanja telekom operateri povećaju cijene svojih usluga prema krajnjim korisnicima, odnosno građanima, u unutrašnjem prometu.

Kako je odjednom došlo do nagle promjene stava MKP BiH, odnosno od toga da BiH traži odgađanje do toga da će ipak pristupiti potpisivanju?

Stav Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine u svim aktivnostima vezanim za roaming je bio isti, tj. uvijek smo podržavali potpisivanje sporazuma, ali smo, uvažavajući i stavove svih ostalih subjekata iz oblasti komunikacija, predlagali da se njegova primjena prolongira za određeno vrijeme kako bi operateri mogli restrukturirati svoje kompanije i prilagoditi se novom načinu poslovanja.

Da li je točno da je Vijeće ministara BiH odbilo prijedlog zaključka MKP-a?

Na posljednjoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održanoj 26. veljače 2019. godine usvojena je Informacija Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine o učešću Bosne i Hercegovine u Regionalnom sporazumu o smanjenju cijena roaminga za zemlje Zapadnog Balkana, s točno predloženim zaključcima Ministarstva komunikacija i prometa BiH. Naime, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je zaključke i to: 1. da se usvaja Informacija o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u Regionalnom sporazumu o smanjenju cijena roaminga za zemlje Zapadnog Balkana i 2. zadužuje se osoba koju ovlasti Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da u travnju 2019. godine u Beogradu potpiše predmetni sporazum te da predstavnici Bosne i Hercegovine zatraže prolongiranje roka za njegovu implementaciju do 31. prosinca 2019. godine.

Vijeće ministara je odlučilo da se sporazum potpiše na temelju same informacije Ministarstva o aktivnostima vezanim za roaming, iako je finalni tekst sporazuma stigao tek nakon sjednice Vijeća ministara BiH.

Ministarstvo je odmah po primitku teksta sporazuma poduzelo sve proceduralne mjere, u hitnom postupku, kako bi do sljedeće sjednice Vijeće ministara BiH imalo mišljenja relevantnih institucija i donijelo odluku o sporazumu, a nakon toga istu uputilo Predsjedništvu BiH koje donosi konačnu odluku, jer se radi o međunarodnom sporazumu, i imenuje potpisnika sporazuma.