DALEKO OD DEMOKRACIJE Dok SIP “gleda kroz prste”, političari trljaju ruke

SIP BiH
SIP BiH

Središnje izborno povjerenstvo je do izborne noći konačno izgledalo kao institucija odlučna uspostaviti određene iskorake i djeluje u skladu sa svojim nadležnostima. Međutim, izborna noć i dani poslije su ogolili ono što je SIP napravio, a to je institucionalni amaterizam i nemoć BH društva da izgradi demokratsko društvo, odnosno da volja građana bude do kraja ispoštovana.

Ako krenemo redom vidjet ćemo da je Središnje izborno povjerenstvo nakon izborne noći donijelo niz apsurdnih odluka, nekažnjavajući političke subjekte, pojedince i institucije iako su se svi dokazi upućivali na klasično kršenje Izbornog zakona kroz zloupotrebu položaja ili javnih resursa.

Kao primjer zloupotrebe resursa uzeli smo Radio-televiziju Gradiška, čiji su operateri prvi dan izborne kampanje objavili na Instagram stranici post u kojem žele sreću kandidatima SNSD-a, Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović. Objava je ubrzo uklonjena, ali je prijava poslana “Transparency international-u”, koji je sve prijavio SIP-u, gdje je glavni motiv za prijavu bila činjenica da je aktualni direktor RTV Gradiška Rajko Romić suprug, tada kandidatkinje, a sada narodne poslanice Ranke Perić-Romić (SNSD).

Nakon toga SIP je zatražio izjašnjenje od RTVG-a, koje je bilo poprilično zanimljivo. U svom obrazloženju, RTVG je navela da je kao i svim ostalim strankama, SNSD-u dostavio ponudu o oglašavanju krajem kolovoza. Zatim navode da je SNSD bio dužan uplatiti novac po predračunu 48 h prije emitiranja njihovog oglasa. Nadalje, navode da je “operater” RTVG-a koji radi na društvenim mrežama, greškom (slučajnim klikom) objavio sporni sadržaj političkog subjekta SNSD-a, koji je navodno bio pripremljen za plaćeno oglašavanje. Kako je urednik primijetio ovu objavu, po njegovoj je direktivi nakon 30 sekundi ova objava uklonjena.

U obrani svoje uprave RTG-a iznio je argument da direktor Romić nije u SNSD-u, što je neistina, s obzirom na to da je u prethodnom periodu bio vijećnik SNSD-a, kasnije kandidat za vijećnika, da bi se zatim zamijenio sa svojom suprugom kada je u pitanju borba za glasove.

SIP BiH

SIP BiH

SIP BiH

Isto tako, RTVG je zaboravio navijestiti da je tagirao (označio) kandidate iz Gradiške u opisu objave, što ukazuje na neku drugu vrstu slučajnosti. Mimo toga, ne morate biti marketinški mag, a da ne uvidite rečenicu “Želimo sreću i uspjeh svim našim kandidatima”, što nije marketing nego klasičan hvalospjev.

Sve ovo nije bilo dovoljno SIP-u da sankcionira Radio-televiziju Gradiška. Pored ove odluke, još apsurdnija situacija se dogodila u općini Ribnik, gdje su na kući predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva bili postavljeni plakati na kojima su promovirani kandidati SNSD-a. Na 94. sjednici SIP-a održanoj krajem prošle godine razmatrao se prigovor SDS-a, gdje je navedeno da se na kući predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva nalaze plakati SNSD-a.

U 30:47 minuti snimka spomenute sjednice vidi se rasprava i odluka SIP-a u kojoj je obrazloženo da se ne može jasno utvrditi tko je vlasnik etaže kuće predsjednika OIP-a, pa se tako ova prijava odbija. Ono što je važno napomenuti, je da je članica SIP-a Vanja Prutina Bjelica glasala protiv ove odluke, a što je obrazložila činjenicom da je predsjednik OIP-a Ribnik trebao obavijestiti SIP, OIP ili poduzeti bilo kakvu radnju da do ovoga ne dođe, jer je na ovaj način urušeno povjerenstvo Općinskog izbornog povjerenstva u Ribniku, a samim time i SIP-a. Prutina Bjelica je bila stav da je predsjednik OIP-a u Ribniku mogao utjecati i na svoje članove domaćinstva da ne stavljaju ove plakate na kući (pogledati diskusiju na 39:45 min).

Pored ovih odluka SIP-a zabrinjavajuća je i činjenica kod sankcioniranja zloupotrebe javnih resursa, poručuju iz organizacije Transparency international BiH. Njihov glasnogovornik, Srđan Traljić, ističe da ima određenih pomaka, ali je i dalje nedovoljno kako bi izbori bili transparentni.

“Nas posebno brine dvostruka praksa kada je u pitanju vođenje kampanja javnim sredstvima, ako se sjećate onih bilborada na kojima se reklamirao Vlado Đajić putem dokumentarnog filma na RTRS-u. Tu je SIP utvrdio da se ne radi o izbornoj kampanji, iako se on usred kampanje izravno promovirao na tim billboardima. Ako se vratimo dvije godine ranije na lokalne izbore, imali smo kazne od strane SIP-a načelniku općine Banovići i gradonačelniku Bijeljine, tada Mići Mićiću, zbog zloupotrebe javnih sredstava.”

Traljić je pohvalio odluke SIP-a kada je u pitanju gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić, koji je kažnjen jer je organizirao predizborni skup na otvaranju javnih radova. S druge strane, vijećnik SDS-a u Laktašima, Sanjin Ćetojević, tvrdi da su ove kazne simbolične s obzirom na zloupotrebe kojih ima na desetine.

“Središnje izborno povjerenstvo omogućilo je sve zloupotrebe tijekom predizborne kampanje, amenuje neviđenu krađu izbora, pa zatim simbolično kazni sudionike. Ovakvih predizbornih skupova je u Laktašima bilo na desetine i na svakom su zloupotrijebljena proračunska sredstva u osobnu promociju.”

SIP BiH

Ćetojevićevo mišljenje dijeli i politička analitičarka Tanja Topić, koja dodaje da dio političkih stranaka svjesno krši pravila i propisuje u predizbornoj kampanji.

“Dio političkih stranaka svjesno krši propise i pravila ponašanja u kampanjama jer znaju da im je lakše platiti te smiješne i male kazne. Te kazne su nesrazmjerne s uloženim i učincima koje postižu kršenjem pravila. Problem je što se društvu i građanima šalje poruka da su zakoni tu da se krše i da ste veći politički mangup ako zaboravite pravila, da paradoks bude veće kršenje tih propisa potiču oni koji su sudjelovali u njihovom donošenju i to je istovremeno i iskazivanje stava prema pravnoj državi.”

Pravna država je daleko i zbog toga što nisu objavljeni rezultati kontrolnog brojanja, zbog čega je oporba u Republici Srpskoj danima organizirala prosvjede. Središnje izborno povjerenstvo je samo pokazalo slabost institucija i sustava u BiH, koji vapi za određenim promjenama, pogotovo kada je Izborni zakon u pitanju.

SIP BiH