Da se ne zaboravi: Na današnji dan izvršen pokolj nad Hrvatima u Uzdolu

... u ranim jutarnjim satima upadaju u selo Uzdol i pri tome čine nezapamćen zločin. Kolju, masakriraju i ubijaju sve što su stigli. Također, pljačkaju i pale sve što im dolazi pod ruku. Ubijaju starce od osamdeset I sedam godina, ali i djecu od desetak. U svom krvavom pohodu ubili su 41 Hrvata, 29 civila i 12 vojnika HVO-a.

Osnovna škola na Uzdolu bila je pretvorena u vojarnu HVO-a, i kao takva, bila je jedan od glavnih ciljeva muslimanske vojske. Na putu do nje trebalo je proći kroz uzdolske zaseoke u kojima su i to jutro bili civili, koje su muslimani, onako "usput" pobili, da bi kasnije u nekim svojim knjigama imali hrabrosti i obraza tvrditi kako je te iste civile topništvom pobio HVO.

Ono što se taj dan moglo vidjeti na Uzdolu bila je jedino smrt na svakom koraku. Većina kuća i gospodarskih objekata spaljena je, poluizgorjeli leševi na pragovima kuća i u kućama, leševi djece i staraca po putu...

Iako je svima poznato tko je sudjelovao u ovome zločinu i tko je predvodio napad na Uzdol, tzv. haaški „sud pravde" oslobodio je krvnika Sefera Halilovića. U slučaju kada je u pitanju zločin nad Hrvatima, ne vrijedi zapovjedna odgovornost za Halilovića Nakon 23 godine čekanja, prije nepune dvije godine od počinjenja zločina, konačno je podignuta optužnica protiv Envera Buze, zapovjednika "Prozorskog bataljona" i zapovjednika na terenu. S obzirom na dosadašnja iskustva s pravosuđem u BiH, i s obzirom da optuženi sada ima 71 godinu, teško da će dočekati pravdu koja ga je davno trebala sustići. Nastavljajući s dosljednošću kada su u pitanju Hrvati, Sud BiH još prije dvije godine, obustavio je istragu protiv 36 pripadnika tzv. A BIH, koji su osumnjičeni kao izravni izvršitelji masakra, kako napisaše "zbog nedostatka dokaza".

NIšta manju odgovornost za neprocesuiranje i nekažnjavanje zločinaca ne snose niti predstavnici hrvatskog naroda u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

Postoji čitav niz dokumenata od strane HVO-a, ali I tzv. ABiH koji jasno govore što se 14. rujna 1993. godine događalo na Uzdolu, tko je bio glavni zapovjednik operacije, ali Ii i tko je na terenu bio izravni izvršitelj.

rportal.eu