FOTO  Cvijeće u Čapljini odlične kvalitete, sve je tempirano za blagdan Svih Svetih

Cvijeće
Hercegovina.info

Nekadašnji gigant 'Hepok' na području općine Čapljina uzgajao je rezano cvijeće. No, danas je taj posao u rukama malih privatnih proizvođača koji najviše posla imaju upravo u ovo vrijeme pred sami blagdan Svih Svetih kada je potražnja za cvijećem najveća, budući da vjernici u to vrijeme ukrašavaju grobove svojih najmilijih.

Jedan od proizvođača cvijeća u Čapljini je i Mijo Popović koji se uz sadnju povrća još 1998. godine odličio baviti i sadnjom cvijeća. Zadovoljan je ovom godinom.

"Ova godina je bolja u odnosu na prošlu. Cvijeće je stiglo malo ranije, na što je utjecala povoljna klima. Što se tiče same kvalitete cvijeća ono je odlično. Prošle godine je procvjetalo nekih 75 do 80 posto cvijeća, dok je ove godine ta brojka ide čak do 90 posto. Jedina stvar je ta što je toplije vrijeme utjecalo na nametnike pa se moralo malo više raditi oko cvijeća. No, borimo se, imamo sredstva protiv tih štetnika i sve se uspije srediti", kaže Mijo Popović za Hercegovina.info.

Suša kod Mije nije utjecala na rast.

"To i nije bio problem. Mi imamo sustav 'kap po kap', tako da smo na to spremni. Svi mi koji smo dugo u ovom poslu znamo što nas može zadesiti, pa stoga ništa ne prepuštamo slučaju".

Uglavnom uzgaja krizanteme.

"Krizanteme se žile u svibnju. One se žile nekih mjesec do mjesec i pol dana. Nakon toga kreće njihovo presađivanje u plastenike (barem u mojem slučaju) koje se događa u razdoblju od 1. do 10 srpnja. Dospijevaju baš u ovom vremenu, oko 20. do 25. listopada i tada se bere. Sada je u pravoj fazi zrelosti i spremno je za branje i transport. Svi radovi se finaliziraju do blagdana Svih Svetih kada je i najveća potražnja za cvijećem".

Cvijeće

Njegovi kupci su zadovoljni i sve što zasadi uspije plasirati.

"Godinama imamo svoje stalne mušterije i nemam bojazni za prodaju. Da imamo još pet tisuća 'glava' i to bi sve uspješno prodali. Sve što sadimo planirano je i tempirano za blagdan Svih Svetih. Naši kupci uglavnom finaliziraju cvijeće u vidu pravljenja aranžmana koji se tih dana traže".

Otkriva i kolika je cijena

"Mi tržišno na veleprodaju velika krizantemu dajemo za 1 KM po komadu ovisno o kvaliteti, nešto može ići i za 0,80 i 0,90 KM. Ostalo manje cvijeće ide po cijeni od 0,25 KM. Kupci su zadovoljni i kažu da je i cijena realna. Već su prošlih dana počeli dolaziti budući da žele spremni dočekati nadolazeće dane".

Prije nekoliko godina Popović je imao oko 20 000 sadnica.

"Danas nemam tu brojku. Dok je još supruga bila živa onda je bilo lakše raditi. Sada sam radim, pa sam i spustio broj sadnica na nekih 10 do 15 tisuća glava krizantema još nekih sedam tisuća sitnih cvjetova ili kako ih zovemo - popuna".

Cvijeće

Iako veliki dio od toga proda drugima, ipak i on nešto pripremi kroz aranžmane.

"Jedan mali dio i ja finaliziram, onoliko koliko mi cvijeća ostane nakon prodaje. Radim ikebane i aranžmane. Što se tiče njihove cijene, one se kreću od 10 do najviše 50 maraka, ovisno što kupci žele. Netko želi skromnije, netko bogatije, svatko prema svojim željama i mogućnostima".

U Čapljini cvijeće sade ljudi s dugogodišnjim iskustvom.

"Ovo je kao jedan vid poljoprivredne proizvodnje, usporedio bih ga sa sadnjom paprika. Ulaganja su velika, a posla ima svaki dan. Oko krizantema treba raditi nekoliko mjeseci. Treba puno čistiti oko cvjetova i sve to svesti na samo jedan. Sadnjom cvijeća se bavi onaj tko ima dugogodišnje iskustvo, a na području Čapljine nas je tu nekih pet ili šest, ne pojavljuju se baš često novi proizvođači", zaključio je naš sugovornik. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.