Croatia Libertas prijavila Kreso i Barašina zbog neprocesuiranja zločina nad Hrvatima

...glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH te protiv još 13 tužitelja u Tužiteljstvu BiH zbog neprocesuiranja ratnih zločina nad Hrvatima, doznaje se iz priopćenja koje je Udruga uputila medijima u nedjelju.

Zbog sumnje kako su gore navedene osobe u prethodnom razdoblju od 2005.  godine do danas počinili kazneno djelo nečinjenja provođenja službene istrage za kaznena djela ratnog zločina koje su počinili isključivo bošnjački vojnici i zapovjednici, pripadnici Armije BiH za vrijeme nesretnih previranja u BiH od 1991. do 1995. godine, a koju su prema Zakonu bili dužni započeti, inicirati i voditi na temelju usmene informacije, dostavljamo ovu prijavu i informaciju.
Naprotiv zakonskim obvezama o dužnosti provođenja istraga i skupljanja materijala, tužitelji i suci Suda i Tužiteljstva BiH su dobili pisane materijale, originalne dokaze, ovjerene izjave svjedoka, dokazne materijale druge prirode te pismena insistiranja Hrvatske udruge logoraša Domovinskoga rata da se inicira, provede, vodi i dovrši istraga o počinjenju kaznenog djela ratnih zločina po svim točkama kaznenog zakona o ratnom zločinu nad ukupno 14.444 osobe hrvatske nacionalnosti, poznate imenom i prezimenom te mjestom stradavanja, upisanih u Registar Međunarodnog Crvenog križa», navodi se.

Zaključuje sa da je ovaj potez «Croatia Libertas» povukao «temeljem važećih zakonskih akata i propisa, a na temelju prikupljenih informacija, na temelju pisanih originalnih dokumenata i izjava, temeljem izjava svjedoka, temeljem činjeničnog stanja koje je uvidom neosporno i nedvojbeno utvrđen s naše strane i oko čega ne postoje zakonske ili druge prepreke, a temeljem isključive nadležnosti državne agencije SIPA-e, odnosno pravne i Ustavne nadležnosti nad državnim institucijama.