Croatia libertas: Uz Republiku Srpsku uspostaviti Bosansku republiku i Herceg Bosnu

U kontekstu pregovora oko novih ustavnih promjena koje posebno traže Sjedinjene Američke Države i Europska Unija, Cl ističe kako je stav hrvatske politike i javnosti oko tog pitanja jedinstven i predstavlja ujedno i najbolje, najodrživije i naravno trajno mirovno rješenje koje isključuje bilo čije nezadovoljstvo ili buduća nesretna previranja ili nezadovoljstvo. U prijedlogu preustroja BiH stoji:

Bosna i Hercegovina će imati prosperitet i europsku perspektivu samo ako se uvaže zahtjevi i sugestije svih naroda u BiH, pa samim time i bh Hrvata. Najbolje rješenje predstavlja dio Daytonskog plana i dio Kutiljerovog plana koji se odlikuje u rješenju bh državnog uređenja i ustroja od tri ili četiri multietničke, savezne, federalne jedinice sa vlastitom razinom zakonodavne, sudske i izvršne vlasti te centralnom, državnom razinom koju može u kontinuitetu nastaviti da predstavlja Vijeće ministara BIH.

Granice koje bi administrativno predstavljale te jedinice su: Republika Srpska u daytonskim granicama, Hrvatska federalna jedinica Herceg-Bosna s granicama koje je unijela u Daytonski sporazum s pravom diskontinuiteta teritorija u svim onim općinama i na onom hrvatskom teritoriju koji je bio pod kontrolom bh Hrvata koji je samim time unesen u Federaciju BiH te Bosanska Republika u granicama koje su Bošnjaci unijeli u Federaciju BiH na dan potpisivanja Daytonskoga sporazuma.

Sve ove navedene administrativne savezne cjeline bi činile Bosnu i Hercegovinu, a posebno je važno istaknuti kako ove teritorijalne federalne jedinice i danas neformalno postoje i funkcioniraju jer na njima postoje tri različita telekom operatera, tri različite elektroprivrede, tri različita komunalna poduzeća, itd.

Postojanje i suživot pripadnika drugih naroda u nekoj trećoj saveznoj jedinici predstavlja samo dokaz njene multietničnosti što je i cilj novog ustavnog ustroja. Županije u Federaciji bi bile ukinute, a samo tim potezom bi se uštedjelo preko 2 milijarde maraka koje bi umjesto na glomaznu administraciju bilo usmjereno na gospodarska ulaganja.

U takav predloženi ustav bi se ugradila odrednica o nemogućnosti izdvajanja ili odcjepljenja na što sada i danas sva tri ili bilo koji konstitutivni narod ima pravo sukladno Povelji UN-a o Pravu na samoodređenje i samoopredjeljenje konstitutivnih naroda koja je unesena u Aneks IV Daytonskog sporazuma, današnji daytonski Ustav BiH.

Ovakvo rješenje bosanskog problema bi doprinijelo trajnom i održivom miru, većoj toleranciji u BiH te potpuno otklonilo nepovjerenje između tri naroda te sumnje u bilo kakvo "osvajanje" ili "prekrajanja" teritorija, stoji, međuostalim, u prijedlogu Croatia libertasa.