Croatia Libertas podnijela kaznene prijave protiv RAK-a i FTV-a

Naime, 30. studenoga 2009. godine podnesen je prigovor RAK-u na govor mržnje i vređanje na nacionalnoj osnovi u emisiji "60 minuta", u kojoj je predsjednik Nevladine organizacije Croatia libertas uvrijeđem javno na nacionalnoj osnovi riječima "deklarisani ustaša".

Međutim, RAK nije postupio u skladu s vlastitim proisima niti je kaznio navedeni način ponašanja, čime se, kako stoji u priopćenju, pridružio vređanju na nacionalnoj osnovi.

"Ovo raspirivanje međunacionalne i međuvjerske mržnje traje već godinama od strane urednika i novinara FTV-a i emisije '60 minuta', a RAK je propustio kazniti stanicu i primijeniti vlastita pravila i propise, čime je doprinio kao suučesnik u kaznenim djelima opisanim naprijed", tvrdi se u priopćenju.

Nadalje, u svome priopćenju za javnost od 16. ožujka 2011. godine RAK je izvršio teško kazneno djelo povrede vođenja sudskog postupka jer je naveo kako je Leo Pločkinić tužio za klevetu FTV i izgubio spor.

Uvidom u protokol Općinskog suda isti dan - 16. ožujka 2011. godine i dan kasnije, 17. ožujka, nedvojbeno je utvrđeno da uopće nema prvostupanjske presude jer još nije donesena, a čak i da je ima, spor bi još trajao.

Ovim medijskim i javnim miješanjem u rad sudstva i neovisnost pravosuđa izvršeno je kazneno djelo zloporabe službenog položaja i ovlasti, prekršen je Zakon o vođenju sudskog postupka, RAK se izravno umiješao u rad i neovisnost pravosuđa te je javno i nezakonito izvršio pritisak na Općinski sud u ovom predmetu, tvrdi se u priopćenju iz Croatie libertas.

(Fena)