CRNO NA BIJELO Evo kako su poslovale tri elektroprivrede u Bosni i Hercegovini

Neretva
hercegovina.info

Stanje na energetskim tržištima u Europi od polovine 2021. godine obilježili su globalni poremećaji na tržištu prirodnog plina i porast cijena emisija CO2, koji su se prelili na sektor električne energije. Kombinacija tih faktora, uz opći trend porasta potrošnje, doveo je do rekordno visokih cijena struje. Poremećaje na tržištu iskoristile su neke elektroprivrede u BiH koje su ostvarile dobit. Ali ne sve. 

Analizirajući financijsk izvješća poslovanja tri bh. elektroprivrede u 2022. godini, zaključujemo da je Elektroprivreda BiH ostvarila najveći prihod, dok je Elektroprivreda RS prva po dobiti. Elektroprivreda HZHB je poslovala s velikim gubitkom i znatno manjim prihodom nego godinu ranije, piše Akta.

Elektroprivreda RS a.d. Trebinje

Elektroprivreda Republike Srpske je u prošloj godini ostvarila 31 milijun KM manje prihoda u odnosu na 2021. Često iskakanje sustava u Ugljeviku te dodatna kupovina električne energije, opravdanja su ovog poduzeća.

Oporba, pak, tvrdi da se radi o nepotrebnom trošenju novca.

S druge strane, uprava poduzeća je i više nego zadovoljna. Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović izjavio je da su u prošloj godini svih pet proizvodnih i pet distributivnih poduzeća u sustavu poslovali pozitivno, u iznosu od 48.960.000 KM.

Petrović je rekao da je "Elektroprivreda Republike Srpske" jedina na Balkanu koja je poslovala pozitivno, navodeći da su zadovoljni postignutim rezultatima. 

Prema njegovim riječima, u prošloj godini ostvarena je ukupna dobit u bruto iznosu od 54.143.000 KM, dok je neto rezultat iznosio 48.960.000 KM.

"I pored teških okolnosti u pogonskoj spremnosti, te velikih varijacija i turbulencija cijena električne energije na burzama, uspjeli smo da ne povećavamo cijene električne energije za građane i privredu, nismo zaustavili nijednu investiciju koju smo započeli i ostvarili smo pozitivan rezultat od 48.960.000 KM", rekao je Petrović na godišnjoj konferenciji za novinare Uprave "Elektroprivrede".

On je dodao da je u 2022. godini bila rekordna prodaja električne energije u prihodima, ali nije u količini energije jer je bila jedna od najsušnijih godina, pa je ostvarena značajno manja proizvodnja u hidroenergetskom sustavu. 

Neretva

JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo 

Ukupni prihode svakako su doprinijele tržišne cijene električne energije koje su lani bile veoma visoke.

Rashodi su također znatno porasli s milijardu i 105 milijuna KM iz 2021. na milijardu i 296 milijuna maraka. 

Ukupni rezultat tj. dobit kompanije je bila tek 2.743.865 KM, što je oko 10 milijuna manje nego 2021. godine kada je dobit iznosila 12,3 milijuna godinu ranije.

Ipak, tvrtka je poslovala pozitivno. 

JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar

Elektroprivreda HZHB Mostar ostvarila je 2022. znatno slabije rezultate nego godinu ranije.

To je vidljivo po ukupnim prihodima koji su smanjeni za oko 75 milijuna KM, s 496,5 miliona KM u 2021. godini pali su na 421.310.700 KM u 2022. godini.

Tvrtka je prošle ostvarila gubitak od čak 81 milijun KM, za razliku od 2021. kada je poslovala s dobiti od oko 42,9 milijuna KM što je značajno pogoršanje financijskog rezultata.

Istovremeno, ukupni rashodi povećani su na 502,4 milijuna KM, nakon 453,5 milijuna KM ostvarenih godinu ranije.

Podsjetimo, zaključno s danom 11. travnja 2023. godine kompletna uprava na čelu s generalnim direktorom Giljom podnijela je ostavke.